I really like crumb cakes and cinnamon gives a good taste in pastries and also make your home smell wonderful. Serve with vanilla ice cream.
Cinnamon Crumb Coffee Cake
crumb:
3/4 dl sugar
3/4 dl flour
pinch of salt
1 tsp ground cinnamon
30 g butter, melted
filling:
1 dl brown sugar
0,75 tbsp ground cinnamon
cake:
100 g butter softened
1,5 dl granulated sugar
0,5 dl brown sugar
1 tsp vanilla sugar
2 eggs
1 dl quark
0,5 dl milk
3 dl flour
1,5 dl almond flour
1 tsp baking powder
1/4 tsp salt
Preheat the oven to 175°C. Lightly grease a 15x20cm pan.
Make the crumb by stirring together sugar, flour, salt, and cinnamon. Add the melted butter, stir until well combined. Set aside.
Make the filling by mixing together the brown sugar, and
cinnamon. Set aside.
To make the cake: In a large bowl, beat together the butter,
sugars, and vanilla sugar. Add the eggs one at a time, beating well after each
addition. Add the quark and milk, stir. Add the flour, almond flour, baking
powder and salt to the butter mixture. Stir.
Pour half the batter into the prepared pan, spreading all
the way to the edges. Sprinkle the filling evenly on top of the batter. Gently
spread the remaining batter atop the filling and sprinkle the crumb over the
batter in the pan.
Bake the cake for about 55-60 minutes. When pressed gently
in the middle, the cake should spring back. Remove the cake from the oven and
allow it to cool.
Kanel-Smulkaka
smul
3/4 dl socker
3/4 dl vetemjöl
nypa salt
1 tsk malen kanel
30 g smör, smält
fyllning:
1 dl farinsocker
0,75 msk malen kanel
kaka:
100 g smör mjukt
1,5 dl strösocker
0,5 dl farinsocker
1 tsk vaniljsocker
2 ägg
1 dl kvarg
0,5 dl mjölk
3 dl vetemjöl
1,5 dl mandelmjöl
1 tsk bakpulver
1/4 tsk salt
Sätt ugnen på 175 ° C. Smörj en ca 15x20cm ugnsform.
Gör smulet genom att röra ihop socker, mjöl salt och kanel.
Tillsätt smält smör, rör tills blandat. Ställ åt sidan.
Gör fyllningen genom att blanda samman farinsocker och
kanel. Ställ åt sidan.
För att göra kakan: I en stor skål, blanda ihop smör, socker
och vaniljsocker. Tillsätt äggen ett i taget, rör väl efter varje tillsats.
Tillsätt kvarg och mjölk, rör om. Tillsätt mjöl, mandelmjöl, bakpulver och
salt, blanda väl.
Häll hälften av smeten i den förberedda formen, bred ut hela
vägen till kanterna. Strö fyllningen jämnt ovanpå smeten. Häll försiktigt
återstående smet ovanpå fyllningen och strö smulet över smeten.
Grädda kakan i ca 55-60 minuter. Ta ut kakan ur ugnen och
låt den svalna.
28 Comments
Jag älskar med kakor med smultopping! Blir så gott och krispigt! :)
ReplyDeleteHa en fin dag!
Kram kram
//Lana
Ja, smultoppingen ger det där lilla extra! Kram
DeleteLåter underbart god! Jag älskar alla bakverk så detta faller in under det!
ReplyDeleteKram kram
Tack Malin! Kram
DeleteEn kaka helt i min smak :-)
ReplyDeleteJa, den är så god!
DeleteDen ser alldeles extra god ut! Påminner lite om en rulltårta med smul (jag som ÄLSKAr rulltårta!). Mums säger jag bara!
ReplyDeleteTack så mycket Marja!
DeleteOj vad gott det ser ut!
ReplyDeleteHar gjort massor av dina recept, alla är kalasgoda!
Tack för en vääääldigt inspirerande blogg! :)
Tack Michaela! Vad glad jag blir att höra att du testat mina recept och är nöjd! Tusen tack :)
Deleteåh, så gott! jag har gjort nåt liknande fast med nötter i fyllningen också, det var supergott!
ReplyDeleteLåter mycket gott det också!
DeleteDet låter ju supernajs och ser suuuupergooood ut! Påminner lite om Pitekaka. Har du testat den nån gång? Den har nog andra namn också, men googla Pitekaka om du vill.
ReplyDeleteTack Erika! Pitekaka är något nytt för mig, skall googla :) Tack för tipset.
DeleteLåter riktigt riktigt gott! :)
ReplyDeleteTack Amy!
DeleteVäldans god fyllning också.Mums!
ReplyDeleteTack! Ja, fyllningen är mycket god!
DeleteÅh, kanel är en favorit! Kram.
ReplyDeleteJa, kanel är verkligen gott! Kram
DeleteJag har gjort nån liknande, blir fantastiskt gott!!
ReplyDeleteHa en härlig fredag
Kram från Victoria på www.victoriasprovkök.se
Visst blir det :) Ha en fin dag du också, kram!
DeleteDen här tror jag är gumdomligt god!! Har sett coffee cake i receptböcker länge. Trodde först att de innehöll kaffe, men har förstått att det är inte därför de heter så. Denna med kanel, ååhhh!
ReplyDeleteJa, den är verkligen god! Coffee cake är lite missvisande, då de inte behöver innehålla kaffe :)
DeleteJamen det är väl klart att man ska frossa i kanel året om! Det gillar jag! :) Din kaka låter jättegod, med smulet på den mjuka kakan. Mums!
ReplyDeleteTrevlig helg! :)
Absolut :) Tack! Trevlig helg!
Deletewhat does dl stand for in your recipes?
ReplyDeleteIt's deciliter.
Delete1 cup=2,5 dl