Banana cake itself is good, but to spice it up and give it that little extra is to make a passionfruit butter that you spread on a piece of cake. This month's sweet at Söta Saker blog is that little extra that makes a baked goodie even more delicious. This is my contribution. At the same time I compete for the book Sött från förr.
Banankaka med Passionsfruktsmör
3
mogna bananer, mosade
100
g smält smör
1
dl socker
1
dl farinsocker
1
ägg
1
tsk vaniljsocker
1
tsk bakpulver
0,5
tsk kanel
nypa
salt
2,5
dl vetemjöl
1
dl mandelmjöl
Sätt
ugnen på 175 C. Blanda smör och mosade bananer i en bunke. Blanda i socker och
farinsocker, ägg och vanilj. Strö bakpulver, kanel och salt över blandningen
och rör om. Tillsätt mjölen, blanda. Häll smeten i en smörad brödform. Grädda i
45-60 minuter. Låt svalna och skär i skivor. God att äta rostad med passionsfruktsmör.
Passionsfrukt “smör”
250 g färskost
4 msk lemon curd
4 msk florsocker, siktat
4 passionsfrukter
Blanda färskost, lemon curd och florsocker. Tillsätt
passionsfrukt och rör om. Kyl tills den skall användas. (Passionsfruktsmöret
håller upp till 1 vecka i kylen i en sluten behållare).
Banana
Bread with Passionfruit Butter
3
ripe bananas, mashed
100
g melted butter
1
dl sugar
1
dl brown sugar
1
egg
1
tsp vanilla
1
tsp baking powder
0,5
tsp cinnamon
pinch
of salt
2,5
dl flour
1
dl almond meal
Preheat
the oven to 175 C. Mix butter and mashed bananas in a bowl. Mix in sugar, egg
and vanilla. Sprinkle baking soda, cinnamon and salt over mixture and stir. Add
the flour, almond meal and mix. Pour batter into a buttered bread pan. Bake for
45-60 minutes. Let cool and cut into slices. Good eaten toasted with passionfruit
butter.
Passionfruit Butter
250 g cream cheese
4 tbsp lemon curd
4 tbsp icing sugar, sifted
4 passionfruit pulp
Mix cream cheese, lemon curd and icing sugar. Add the
passionfruit and stir. Chill until ready to serve. (Passionfruit butter will
keep in a sealed container for up to 1 week in the fridge).
23 Comments
Vad sugen man blir av dina vackra bilder! Jag älskar allt med banansmak men har aldrig bakat bananbröd, så detta ska absolut testas någon dag.
ReplyDeleteTack Louisa! Bananbröd är väldigt gott.
DeleteMums så gott! :) Jag älskar bananer i bakverk! Och med det här "passionsmöret" blir det ännu smarrigare! Mums!
ReplyDeleteHa en toppen dag!
Kram kram
//Lana
Ja, banan passar bra i bakverk och passionsmöret piffar upp det hela :) Kram
DeleteMums så gott det ser ut:) Passionsfrukt växer nära mig men de är ännu inte färdiga-
ReplyDeleteVad roligt att du har frukten så nära. Tack!
DeleteSer jättegott ut vännen och med passionsfruktssmöret till... nom nom! Jag bakade bananbröd för ett tag sedan och det blev riktigt smarrigt. Tänkte först lägga upp det idag men så blev det inte :) Kram!
ReplyDeleteJa, bananbröd är så gott. Kram fina du.
DeleteWhat a wonderful, creative recipe.
ReplyDeleteThe combination of flavors and textures seems just perfect to me :)
Thank you Daniela!
DeleteVad roligt att du också bakat banankaka ;) Bra tips om att servera något speciellt tillbehör!
ReplyDeleteJa, banan i bakverk är så gott.
DeleteVilken mumsig kombination! Banankaka blir sällan av för mig att jag bakar. Kanske beror det på att jag alltid äter upp alla bananer, så det finns inga kvar som ligger och väntar på att få bli bakade...hihi:)
ReplyDeleteKram vännen
Tack Helena! Ja, det blir bäst med bruna bananer :) Kram vännen!
DeleteMmm nam nam vad gott!
ReplyDeleteHa en fantastisk helg!
Kram från Victoria på www.victoriasprovkök.se
Vilket härligt bidrag:)
ReplyDeleteHa det gott
Du är så uppfinningsrik kära Katarina. Passionfruit smör det låter så vackert och speciellt för bananer bröd. tack för receptet, ska det jag definitivt försöka
ReplyDeleteTack snälla du!
DeleteOj vilken häftig godbit! Ser supergod ut! =)
ReplyDeleteTack Marie :)
DeleteBanankaka är ju riktigt gott och vad gott med det lite syrliga passionsfruktsmöret till!!!
ReplyDeleteJa, saftigt och gott!
DeleteMmm, smöret verkar sjukt gott. Borde vara väldigt fint till scones också.
ReplyDelete