A cake with a deep flavor of Baileys and dark chocolate. A cake that is like balm for the soul, and if you want to splurge, this is the perfect cake.
Baileys
Chocolate Cake
75
g butter
50
g dark chocolate
50
g caster sugar
50 g
brown sugar
20
g cocoa powder
90
ml Baileys Irish Cream Whiskey
85
g flour
3/4
tsp baking powder
1/4
tsp salt
1
large egg, room temperature
chocolate
Baileys ganache
100
g dark chocolate, finely chopped
50
ml cream
50
ml Baileys Irish Cream
pinch
of sea salt
15 g
butter
For
the cake
Preheat
oven to 160°C. Grease and line a 15 cm round cake tin. In a pan, put butter,
chocolate, sugars, cocoa powder and Baileys. When chocolate and butter has
melted, whisk together to combine. Remove from heat and leave to cool for 5
minutes. Add the egg to the slightly cooled chocolate mixture and whisk to
combine. Gently fold in flour, baking powder, and salt. Pour into cake tin.
Bake for about 20-30 minutes or until a skewer comes out clean. Don't
over-bake.
Remove
from oven and let cool in the tin for 10 minutes.
For
the ganache
Bring
the cream, Baileys and the salt to a simmer in a pan. Add the chocolate and let
sit for a minute. Add the butter, and stir. Let the ganache cool at room
temperature. Spread over the cake.
Baileys
Chokladkaka
75
g smör
50
g mörk choklad
50
g strösocker
50 g
farinsocker
20
g kakaopulver
90
ml Baileys Irish Cream Whiskey
85
g mjöl
3/4
tsk bakpulver
1/4
tsk salt
1
stort ägg, rumstemperatur
choklad Baileys ganache
100
g mörk choklad, finhackad
50
ml grädde
50
ml Baileys Irish Cream
nypa
havssalt
15 g
smör
Värm
ugnen till 160 ° C. Smörj en 15 cm rund kakform. I en kastrull, lägg smör,
choklad, socker, kakao och Baileys. När blandningen smält, ta bort från värmen
och låt svalna i 5 minuter. Blanda i ägget i den något kylda chokladblandningen
och rör runt. Blanda i mjöl, bakpulver och salt. Häll i formen. Grädda i ca 20-30 minuter. Överbaka inte. Ta kakan från ugnen och låt svalna i formen i 10 minuter.
För
ganache
Värm
upp grädde, Baileys och salt i en kastrull. Tillsätt chokladen och låt stå i en
minut. Tillsätt smör och rör om. Låt ganachen svalna i rumstemperatur. Bred
över kakan.
40 Comments
Den och en rejäl klick vispgrädde hade inte varit helt fel :-)
ReplyDeleteJa, grädde passar bra till!
DeleteJag är ingen Baileys-fantast men både kakan och ganachen ser onekligen fina ut! Tips på vad man kan byta ut Baileysen mot? Jag är överhuvudtaget inte så förtjust i att ha sprit i bakverk.
ReplyDeleteDu kan ta grädde istället i ganachen och i kakan kan du använda mjölk.
DeleteTack, det ska jag testa! Och så måste jag uppfinna en mjölkfri variant också :-D
DeleteKanske kunde du använda kokosmjölk/grädde :)
DeleteOj farligt god för en chokladälskare som mig!!! Spännande med baileys i!!
ReplyDeleteKram
Ja, det blir riktigt gott med baileys! Kram
DeleteWow, viken lyxig kaka! Otroligt smarrig! Verkligen, farligt god! :)
ReplyDeleteHa en toppen dag!
kram kram
//Lana
Tack Lana! Ja, den är farligt god :) Kram
DeleteOj vad gott, jag som älskar choklad i alla former. Vore nåt för mig:)
ReplyDeleteHoppas du får en riktigt fin dag, är det långhelg i Amsterdam med ?
Kram från Victoria på www.victoriasprovkök.se
Ja, choklad tackar jag inte nej till :) Ja, här är det ledig dag också! Kram
DeleteHjälp! Det här låter livsfarligt och starkt beroendeframkallande;-D
ReplyDeleteUNDERBART!
Ja, farligt och så gott!
DeleteAj, aj, så gott det ser ut!
ReplyDeleteUjujuj! Den där ser ut att inte gå av för hackor!
ReplyDeleteTack Sara!
DeleteDet är ju nästan så att jag börjar dregla så smått! Ser perfekt chokladig ut, och räligt kladdig i mitten :)
ReplyDeleteHihi, tack! Kladdigt är gott.
DeleteSer ju hur god ut som helst.
ReplyDeleteHa fina helgen, kram
Tack det samma Jessica! Kram
DeleteHerrejesus så od den ser ut. Sluta läskas hurududu!
ReplyDeleteKram kram
Tack Malin :) Kram
DeleteIhanan mehevälle näyttää! Maku on varmasti suklaanystävän mieleen :)
ReplyDeleteKiitos :)
DeleteKiitos, on oikein maukas!
ReplyDeleteJag dööör, hur god lär inte den kakan/tårtan vara! Sådär vuxet, lyxigt gott, där man njuter av varenda liten sked. Kramar
ReplyDeleteJa, exakt så! Tack och kram.
DeleteI really love chocolate and baileys together, your cake looks so delicious!
ReplyDeleteYes, it's a great combo! Thanks Rosie!
DeleteÅh herregud så gott detta ser ut. Och jag som försöker hålla mig ifrån godsaker... blir lite svårt när man ser sådana här läskande bilder vännen, kram! =)
ReplyDeleteTack och förlåt :) Kram
DeleteSer så otroligt läcker ut! Mums!
ReplyDeleteTack Louisa!
DeleteOi... tämän täytyy olla ihan mielettömän hyvää!! Kunpa saisi maistiaisia!!
ReplyDeleteOli oikein hyvää ja rikas maultaan!
DeleteJag måste ju erkänna att jag blev galet sugen på detta! Vilken kombo!
ReplyDeleteKramar Katarina och tack för dina jätterara ord! Ha en fin helg!
Tack fina du! Ja, det här är en lyxig kaka. Ha en fin helg, kram!
DeleteÅh för 17 gubbar, vad är detta för en chokladskapelse du frestar oss med!!! Den där Bailysganachen alltså... Och vi som just sa att nu får det dröja till vi ska ha gäster igen...
ReplyDeleteKramar
Det är bara att bjuda gäster igen snarast :) Tack!
Delete