Shrove Tuesday Buns are a must on Shrove Tuesday! I fill mine with almond paste, which I make myself. How to make your own almond paste I describe in the recipe below. I always start with eating the hat and then the rest of the bun. How do you eat yours?
Shrove
Tuesday Buns
7-9
dl flour
1
dl granulated sugar
11
g dry yeast
2
tsp ground cardamom
1
tsp salt
100
g unsalted butter
3
dl milk (42°)
filling
almond
paste / jam
whipped
cream
Mix
flour, sugar, yeast, cardamom, salt and butter in a food processor into a
crumbly mass. Add the warm milk and work together to form a dough.
Shape the dough
into round balls and put them on a parchment paper lined sheet. Let rise for
1-2h. Brush with egg and bake in 225 degree oven for about 10 minutes. Let
cool.
Cut the tops of
the buns and using a spoon scoop a bit from inside the bun. Fill the cavity
with a spoonful of almond paste or jam, the crumbs and top with whipped cream. Put
the top back on and dust with icing sugar.
You can easily
make your own almond paste by mixing equal parts almond meal and powdered
sugar, add a splash of water to get a smooth consistency.
Fastlagsbullor
7-9 dl vetemjöl
1 dl strösocker
1 påse torrjäst
(11g)
2 tsk
kardemumma
1 tsk salt
100 g rumsvarmt
smör
3 dl mjölk
(42°)
fyllning
mandelmassa /
sylt
vispgrädde
Blanda
vetemjöl, socker, jäst, kardemumma, salt och smör i en matberedare. Kör det
till en smulig massa. Tillsätt mjölken och arbeta samman till en deg.
Forma till
runda bullar och låt jäsa 1-2h. Pensla med ägg och grädda i 225 graders ugn ca
10 minuter. Låt svalna.
Skär toppen av
bullorna så du får ett lock och fyll bullorna med
mandelmassa eller sylt och vispgrädde. Lägg tillbaka locket och pudra med
florsocker.
Du
kan enkelt göra din egen mandelmassa genom att blanda lika delar mandelmjöl och
florsocker, tillsätta en skvätt vatten för att få en smidig konsistens.
15 Comments
Semlor är gott, men jag hoppar över i år. Dina ser väldigt fina och goda ut.
ReplyDeleteJa, goda är de! Tack!
DeleteWhat gorgeouzs buns! They look so pretty and delicious.
ReplyDeleteCheers,
Rosa
Thank you Rosa!
DeleteFina bullar! Jag har alltid ätit mina med sylt, men nu på "äldre" dagar tycker jag nog lika mycket om fastlagsbullar med mandelmassa! Trevlig fortsättning på dagen Katarina!:)
ReplyDeleteJa, samma med mig, som barn med sylt, nu helst med mandelmassa :) Tack det samma Lisa!
DeleteVilka mumsiga! Nästan att jag blir sugen också på en sån... när jag tittar på den perfekta bilden! :) Annars är jag inte så fötjust i semlor!
ReplyDeletePerfekt recept att göra egen mandelmassa! :)
ha en toppen dag!
kram kram
//Lana
Tack Lana! Ja, att göra egen mandelmassa är enkelt. Ha en fin dag, kram!
DeleteSemlor överallt idag, dina var snygga! :)
ReplyDeleteJa, det blir så, en dag som denna :) Tack!
DeleteJapp, hatten först och sen resten! ;) Kram!
ReplyDelete:) Kram!
Deletedina semlor ser naturligt fantastisk ut! Jag älskar den svenska versionen eftersom mandelmassa i mitten :-) tack för receptet! Och naturligtvis hatten först :-) ha en riktigt härlig vecka, kram Mette
ReplyDeleteTack snälla du! Ha en fin dag, kram!
DeleteToppenbullar! Jag är inte en gräddfantast, synd nog. Däremot älskar jag mandelmassa, så det här är My type of fat day buns:-) Kram!
ReplyDelete