Jag är väldigt förtjust i ost och när jag var liten var blå emmental "min" ost. I dag kan jag tycka att den osten är lite för stark att bara ha på brödet, men annars passar den bra i maträtter. Nuförtiden är jag mera förtjust i krämiga och lena ostar. Ugnsbakad ost passar bra då man vill bjuda på något festligt. Ostkex och färsk frukt passar bra till. Recept på en god fikonkompott hittar ni här, som kan användas istället för fikonmarmelad.

I'm very fond of cheese, and when I was little, blue emmental was "my" cheese. Today, I find that blue emmental cheese is a bit too strong to just have on a slice of bread, but otherwise it goes well in dishes. Nowadays I am more fond of creamy and soft cheeses. Baked cheese is ideal when you want to serve something festive. Cheese crackers and fresh fruit goes well with the baked cheese. Here is a recipe for a delicious fig compote, which you can use instead of the fig jam.


Baked Brie

brie, round
fig jam
dried fruits
almonds

Cut the cheese in half and spread with jam and sprinkle with dried fruit. Then put on the other cheese half and spread with jam and decorate with dried fruit and almonds. Bake in 200 degree oven about 15 minutes. Serve with crackers.



Ugnsbakad Brie

brie, rund
fikonmarmelad
torkad frukt
mandel

Skär osten på mitten och bred på marmelad och strö på torkad frukt. Lägg sedan på den andra osthalvan och bred med marmelad och dekorera med torkad frukt och mandlar. Grädda i 200 graders ugn ca 15 minuter. Servera med ostkex.