Idag firar vi fjärde advent och imorgon är det julafton, mysigt! En julkaka med smak av dadlar och glögg är god att servera under julhelgen.

Today we celebrate the fourth Sunday of Advent and tomorrow is Christmas Eve! A Christmas cake with flavors of dates and mulled wine is delicious to serve during the holiday season. 


Dadel-Glöggkaka

2 dl glögg
250 g torkad dadel
2,5 dl farinsocker
200 g margarin
3 ägg
100 g mörk choklad, i bitar
4 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
2 tsk pepparkakskrydda

Lägg glögg, dadlar och farinsocker i en kastrull och koka i ca 5 minuter, tills puré. Lyft pannan åt sidan och rör i margarinet. Låt blandningen svalna. Vispa i äggen ett i taget. Blanda i de torra ingredienserna och chokladen. Smörj och mjöla en 1,5 l kakform. Häll smeten i formen och grädda i 175-graders ugn på nedersta falsen i ca en timme.



Date-Mulled Wine Cake

2 dl mulled wine
250 g dried dates
2,5 dl brown sugar
200 g margarine
3 eggs
100 g dark chocolate, cut into pieces
4 dl flour
2 tsp baking powder
2 tsp gingerbread spice

Add mulled wine, dates and brown sugar in a saucepan and cook for about 5 minutes, until puree. Lift the pan aside and stir in margarine. Let the mixture cool. Beat in the eggs one at a time. Mix in the dry ingredients and chocolate. Grease and flour a 1,5 l tin. Pour batter into the tin and bake in 175-degree oven on the bottom shelf for about one hour.