Jullådorna har en central plats på det finska julbordet. Vanligen serveras morot-, kålrot-, och sötad potatislåda. Potatislådan gör jag först på julafton, då den är som godast nygräddad. Morot- och kålrotslådorna har jag gjort färdigt och ställt i frysen. Längtar så att få äta dessa godsaker. 

Christmas casseroles has a central place in the Finnish Christmas dinner. Commonly served are carrot-, rutabaga-, and sweetened potato casserole. The sweetened potato casserole I will make on Christmas Eve, because its best freshly baked. The carrot- and rutabaga casseroles I have already made and put in the freezer. Longing to eat these goodies.


Kålrotslåda

ca 1,2 kg kålrot
ca 5 dl vatten
1 tsk salt
2 dl lätt grädde
1 dl skorpmjöl
1/2 ägg
1 dl sirap               
lite muskotnöt (under 1/4 tsk) 
1/4 tsk ingefära
1/4 tsk vitpeppar 
1 tsk salt
    
Skala kålrötterna och skär i små bitar. Koka bitarna i saltat vatten tills mjuka. Mosa kålrötterna med kokspadet. Tillsätt grädde-skorpmjölblandningen, ägg, sirap och kryddor. Akta att krydda för mycket. Speciellt muskot smaken intensifieras under tillagningen. Strö över ströbröd. Gör ett mönster på ytan med en sked. Grädda i välsmord form, 150-170 grader i ca 2 timmar.


Rutabaga Casserole

1,2 kg rutabaga
5 dl water
1 tsp salt
2 dl light cream
1 dl bread crumbs
1/2 egg
1 dl syrup               
very little nutmeg (less than ¼ tsp)
1/4 tsp ginger
1/4 tsp white pepper 
1 tsp salt
  
Peel rutabaga and cut into small pieces. Boil in salted water until soft. Mash the rutabaga with the boiling water. Add the cream-breadcrumb mixture, egg, syrup and spices. Beware of too much spice. Especially nutmeg flavor intensifies during cooking. Sprinkle with breadcrumbs. Make a pattern on the surface with a spoon. Bake in a greased oven-safe dish, 150-170 degrees for about 2 hours.

Morotslåda
   
1 kg skalade morötter 
5 dl vatten 
1 tsk salt 
1 1/2 dl grötris 
2 dl grädde 
1 dl mjölk 
1/2 ägg 
1/2 tsk salt 
1/2 dl sirap 
1/4 tsk vitpeppar 
1/4 tsk muskotnöt

Koka skalade och skivade morötter halvfärdiga i saltat vatten. Vatten mängden skall just täcka morötterna. Ta vara på kokvattnet och koka riset i det, du behöver ev hälla i mera vatten. Mosa morötterna under tiden. Tillsätt mjölk, grädde, ägg och kryddor. När riset är färdigkokt, blanda ner det i morotsblandningen. Kolla smaken, ev behövs det mera salt. Häll blandningen i ca 2 l välsmord form. Strö över ströbröd. Grädda i 200 grader i 45 minuter.


Carrot Casserole

1 kg carrots 
5 dl water 
1 tsp salt 
1 1/2 dl porridge rice 
2 dl cream 
1 dl milk 
1/2 egg 
1/2 tsp salt 
1/2 dl syrup 
1/4 tsp white pepper 
1/4 tsp nutmeg

Boil peeled and sliced carrots half done in salted water. The amount of water should just cover the carrots. Make use of the cooking water and cook the rice in it, you need to possibly add more water. Mash the carrots in the meantime. Add milk, cream, egg and spices. When rice is cooked, mix it into the carrot mixture. Check the taste, it might need some more salt. Pour the mixture into a 2 l greased oven-safe dish. Sprinkle with breadcrumbs. Bake at 200 degrees for 45 minutes.