En höstkaka som passar bra med tanke på årstiden! Äppel och kryddor som får det att värmas i kroppen när det är kallt och blåsigt ute.
An autumn cake matching the season! Apple and spices that makes you warm when it is cold and windy outside.
Apple Cream Cheese Crumble Cake
1 egg
100 g butter, melted
3/4 dl apple juice / milk
2 dl brown sugar
2-3 apples, grated (4 dl)
4 dl flour
2 tsp baking powder
1/4 tsp salt
1 tbsp cinnamon
0,5 tsp nutmeg
0,5 tsp cardamon
Cream Cheese mixture
200 g cream cheese, room temperature
1 egg
1 egg
0,5 dl powdered sugar
1 tsp vanilla sugar
Crumble
2 tbsp flour
4 tbsp sugar
1/2 tsp cinnamon
2 tbsp butter, cold
Preheat the oven to 175 C degrees. Grease a loaf pan. Mix egg, butter, apple juice, and brown sugar in a bowl. Add in the grated apples. Combine flour, baking powder, salt and spices. Mix the dry ingredients into the wet ingredients and stir until combined.
For the cream cheese mixture, whisk all the ingredients together.
For the crumble, mix flour, sugar and cinnamon in a bowl. Rub in the cold butter until the mixture resembles crumbs.
Pour half the cake batter into the loaf pan, then pour in the cream cheese mixture. Pour the remaining cake batter over the cream cheese, and sprinkle the crumble mixture on top. Bake for 60-75 minutes, until a toothpick inserted comes out clean.
Äpple-Färskostkaka
1 ägg
100 g smör, smält
3/4 dl äppeljuice / mjölk
2 dl farinsocker
2-3 äpplen, riven (4 dl)
4 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
1/4 tsk salt
1 msk kanel
0,5 tsk muskot
0,5 tsk kardemumma
Färskostblandning
200 g färskost, rumstemperatur
1 ägg
1 ägg
0,5 dl florsocker
1 tsk vaniljsocker
Smul
2 msk mjöl
4 msk socker
0,5 tsk kanel
2 msk smör, kallt
Värm ugnen till 175 grader. Smörj en brödform. Blanda ägg, smör, äppeljuice och farinsocker i en skål. Lägg i de rivet äpple. Kombinera mjöl, bakpulver, salt och kryddor. Blanda de torra ingredienserna i de våta ingredienserna och rör tills allt är blandat.
För färskostblandningen, vispa alla ingredienser ihop.
För smulet, blanda mjöl, socker och kanel i en skål. Gnid in den kalla smöret tills blandningen påminner om smulor.
Häll hälften av kaksmeten i brödformen, häll sedan i färskostblandningen. Häll resterande kaksmet över färskostblandningen och strö smulblandningen ovanpå. Grädda i 60-75 minuter, tills en tandpetare som införs kommer ut torr.
32 Comments
it looks amazing, I will sure give it a try!
ReplyDeleteThanks Eri! Hope you like it!
DeleteMed gud så gott, en av mina favorite kakor. Jag använder Quark för detta. Har du provat det?
ReplyDeleteTack! Nej, jag har inte testat med kvarg, men kan tänka mig att det blir också gott!
DeleteMums, vad sugen jag blev kram Diana
ReplyDeleteSer verkligen gott ut
ReplyDeleteTack så mycket!
DeleteNäyttääpä herkulliselta!! Taidankin testata =)
ReplyDeleteKiitos Kirsi!
DeleteÅåhh...tror Du att detta är nåt för mig?;))
ReplyDeleteJag tror t o m att jag har philadelphiaost hemma... fast ingen farin men det går nog med vanligt socker? Det är så kul...för när jag sätter mig vid datorn på morgonen så möts jag alltid av ett gott bak- eller matrecept och så kommer energin igång...så, vem behöver kokböcker?? möjligen när vi har elavbrott;)) Visst är det kul med kok och bakböcker också men jag har inte samma behov av dem längre, det blir mer som vackra böcker att titta i.
Du får ha en bra dag!
själv ska jag baka äpple/färskostkaka;)
kram lisamaja
Ja, vanligt socker går också! Visst känns det så att kokböckerna inte behövs längre när allt ändå finns på nätet :)
DeleteHa en fin dag och lycka till med baket!
Kram
Ojj, oj vad gott det låter och ser ut! Förresten, vad roligt att ni redan har boken! Jag ser fram emot att läsa den jag med, men på svenska som sagt!
ReplyDeleteHälsningar
Tack så mycket! Kram
Deleteåh de här var en annorlunda twist på äppelkakan och ser ju verkligen godare ut än den vanliga trista.
ReplyDeleteÅh, tack så mycket!
DeletePerfekt höstkaka!
ReplyDeleteutterly tempting!
ReplyDeleteVilken god kaka, goda kryddor och spännande med färskost i!!
ReplyDeleteJa, den är riktigt god!
DeleteVad fin den blev innuti! Det är så gott med äpple och kanel tillsammans...och lite ost förstås:)) Kram
ReplyDeleteJa, det är det! Kram
DeleteÅh, bara namnet... cream cheese crumble cake.... jag dör lite. Gud vad gott!
ReplyDeleteTack så mycket :) Ibland gör namnet mycket också!
DeleteSå duktig du är som hittar på sådana här underbara dessterter vännen! Låter ljuuuvligt mmm kram!
ReplyDeleteDet här ser ju helt underbart gott ut! Med kryddor i låter det nästan som mjuk pepparkaka, smakar det lite så tro? Måste testa!
ReplyDeleteTack Sara! Jag tyckte den smakade mest av kanel och kardemumma :)
DeleteDen här var god!Baka den igår och ser nu när jag skriver av receptet att det skulle ju vara florsocker i osten och jag tog i farinsocker..tyckte det va konstigt att den blev så brun ostblandningen..
ReplyDeleteJa,ja god blev den ju iaf :)
Tack och roligt att du gillade kakan. Kan tänka mig att det blev riktigt gott med farinsocker i fyllningen också!
DeleteJag bakade den här i helgen och den blev jättegod! Kommer garanterat göra den igen. :)
ReplyDeleteVad roligt att höra och kul att du gillade den, tack!
DeleteThis comment has been removed by the author.
ReplyDeleteThis comment has been removed by the author.
ReplyDelete