Dagens recept innehåller också ricotta, men i en söt version. En kaka med blåbär och ricotta, inte en alltför söt kaka. Servera gärna med vispad grädde och färska bär. Önskar er alla en fin start på veckan!
Today's recipe also includes ricotta, but in a sweet version. A cake with blueberries and ricotta, not overly sweet. Serve with whipped cream and fresh berries. I wish you all a nice start to the week!
Blueberry-Lemon-Ricotta Cake
60 g butter, melted
60 g caster sugar
70 g brown sugar
1 egg
80 ml milk
zest of 1 lemon
1 tsp vanilla sugar
150 g plain flour
1 tsp baking powder
100 g blueberries
2 eggs
300 g ricotta cheese
65 g brown sugar
1 tsp vanilla sugar
Preheat oven to 180°C. Grease a 20 cm round springform pan. Mix together the butter and sugar. Stir in the egg, milk, lemon zest, vanilla sugar, then stir in the flour and baking powder. Pour batter into prepared pan and put berries evenly over the top.
To make the topping, mix together the eggs, ricotta, sugar and vanilla. Pour evenly over the berries. Bake in the oven for 55-60 minutes, or until the cake no longer jiggles in the middle. Do not overbake. Allow to cool.
Blåbär-Citron-Ricottakaka
60 g smör, smält
60 g strösocker
70 g farinsocker
1 ägg
80 ml mjölk
skal av 1 citron
1 tsk vaniljsocker
150 g vetemjöl
1 tsk bakpulver
100 g blåbär
2 ägg
300 g ricotta ost
65 g farinsocker
1 tsk vaniljsocker
Värm ugnen till 180 ° C. Smörj en 20 cm rund springform. Blanda smör och socker. Rör i ägg, mjölk, citronskal, vaniljsocker, rör sedan i mjöl och bakpulver. Häll smeten i kakformen och lägg bären jämnt över smeten.
För att göra toppingen, blanda ihop ägg, ricotta, socker och vanilj. Häll jämnt över bären. Grädda i ugnen i 55-60 minuter, eller tills kakan inte längre är lös i mitten. Låt svalna.
45 Comments
så got det ser ut, har ännu aldrig testat att baka med ricotta, det måste jag ta och göra
ReplyDeleteTack! Ja, det blir lent och gott med ricotta!
DeleteHej Katarina! Uhm. Jeg elsker ricotta og mascarpone som er bakt! Oppskriften er allerede bogmerke. Tak for oppskiften och ha en flott uke! Kram
ReplyDeleteJa, det blir gott i bakverk :) Tack och kram tillbaka!
DeleteSer väldigt god ut. Jag älskar allt som har med blåbär att göra. Låter gott med Ricotta i också. :o)
ReplyDeleteTack Carina! Ja, blåbär är gott och ricotta passar bra tillsammans med blåbär!
DeleteSå himla gott det där lät. Använder ricotta allt för sällan märker jag.
ReplyDeleteTack och ja, kakan är god!
DeleteCitron, blåbär och ricotta... låter riktigt spännande vännen!
ReplyDeleteJa, en god kombination! Kram
DeleteLät ruskigt gott! Jag får nästan sluta titta in i mat- och kakbloggar då jag inte får träna. Jobbig det här... :)
ReplyDeleteKram och ha en härlig måndag!
Hmm, krya på dig! Kram
DeleteMmm låter som en jättegod kaka:)
ReplyDeleteTack Ann-Sofi!
DeleteWhat a lovely cake to have with coffee or tea in the morning. It sounds moist and delicious and it looks beautiful. It is very tempting. Have a great day.Blessings...Mary
ReplyDeleteThank you! Yes, this cake goes well with coffee or tea! Have a great day too!
DeleteIhana kakku! Mustikat ja sitruuna sopivat hienosti yhteen. Ricottaa en ole koskaan kokeillut, pitää yrittää korjata asia.:)
ReplyDeleteKiitos! Ricotta sopii hyvin kakkuihin!
DeleteBeautiful and looks very delicious too. Can I join you for morning tea?
ReplyDeleteThanks! And of course you can :)
Deleteja älskar blåbär och kan tänka mig att de blir ruskigt gott med ricotta i.fina bilder lyckas du alltid få till,man vill bara ta en tugga
ReplyDeleteJa, ricotta är riktigt gott i bakverk! Tack!!
DeleteSå gott det ser ut (som vanligt)! Kul att jag just lade upp ett recept på en ricottakaka!
ReplyDeleteTack! :)
DeleteDet ser helt fantastiskt gott ut! Blåbär är ju så vansinnigt gott:-)
ReplyDeleteTack så mycket!
DeleteHärligt recept som alltid Katarina! Du är verkligen en inspiratör du!
ReplyDeleteTack så jätte mycket Kim!
DeleteMmm, vilken god kaka!!
ReplyDeleteÖnskar dig en härlig vecka, kram
ReplyDeleteTack det samma! Kram
DeleteWow, du är enastående, du spottar ur dig det ena goda receptet efter det andra i en faslig fart!
ReplyDeleteTack Moma, så snällt av dig att säga! Det gör mig glad att höra!
DeleteMm vad sugen jag blev på det där då:):)
ReplyDeleteKram från victoria på www.victoriasprovkök.se
Tack Victoria, kram!
DeleteHerregud så gott det såg ut =)
ReplyDeleteTack :)
DeleteÅh, så god kakan ser ut! Blåbär och citron i kombination är aldrig fel.
ReplyDeleteTack Remsan! Ja det är en fin kombo!
DeleteOj så smarrig kakan ser ut :) kramar från Göteborg
ReplyDeleteTack Eija!! Kram
DeleteYummie! Blåbär och citron är ju jättegott ihop! Ricotta har jag aldrig använt i någon kaka men är det lika gott som i mat så är det perfekt kombination:) Kram
ReplyDeleteJa, ricotta passar mycket bra i bakverk också! Kram
DeleteVad saftig den ser ut! Det är så gott med färskost i kakor!
ReplyDeleteTack! Jag tycker också om färskost i bakverk!
Delete