If you can use sourdough in buns, so why not in a cake? Yes, it is entirely possible. I flavored the cake with cocoa and coffee and for the icing, I used coffee and icing sugar. If you do not know that it contains sourdough I do not think you realize it, but I noticed a petite taste of "sour", in a good way. So if you feel like experimenting with your sourdough, bake a cake :)
Surdegs-kaffekaka
2,5 dl aktiv surdeg
2,5 dl mjölk
5 dl mjöl
3 dl socker
2,5 dl olja
2 tsk vaniljsocker
0,5 tsk salt
1,5 tsk bikarbonat
2 dl kakao
1 tsk kaffepulver
2 ägg
Blanda surdeg, mjölk och mjöl och låt stå övertäckt 2 h. Blanda sedan i socker, olja, vaniljsocker, salt, bikarbonat, kakao och kaffe. Tillsätt äggen, ett i taget. Rör om tills du har en slät smet. Häll smeten i en smord form och grädda i 175 graders ugn ca 40 minuter. Dekorera med glasyr om du vill.
Sourdough Coffee Cake
2,5 dl active sourdough
2,5 dl milk
5 dl flour
3 dl sugar
2,5 dl oil
2 tsp vanilla sugar
0,5 tsp salt
1,5 tsp baking soda
2 dl cocoa
1 tsp coffee powder
2 eggs
Mix sourdough, milk and flour and let stand covered for 2 hours. Then mix in sugar, oil, vanilla, salt, baking soda, cocoa and coffee. Add the eggs one at a time. Stir until you have a smooth batter. Pour batter into a greased dish and bake in 175 degree oven about 40 minutes. Decorate with glaze if you want to.
35 Comments
Hej Katarina! det ser riktigt bra ut och bra idé med surdeg. Jag har bara försökt att baka en kaka med surdeg, det var brunsviger, smaskiga det var bra. ha en härlig söndag och tack för receptet!
ReplyDeleteHej! Tack så mycket! Önskar dig en fin söndag också!
DeleteÅh, det låter spännande med surdeg i en kaka!
ReplyDeleteTack!
DeleteDet låter jättegott och vilka fantastiska bilder! Söndagskram!
ReplyDeleteVad spännande att ha i surdeg i kaka! Rikigt gott ser det ut :)
ReplyDeleteJa, ett lite annorlunda recept!
Deletenär jag var liten fanns det en kompiskaka som hette "Herman" som gick ut på att man gav varandra en surdeg som sedan skulle matas och tas hand om i några dagar och sedan bakade man en fruktkaka av den, utom en viss del av degen då förstås som man gav vidare till nästa kompis :)
ReplyDeleteJa, det stämmer! Nu kommer jag ihåg att min mamma bakade en sådan när jag var yngre och jag var lite skeptisk till hela projektet! Men kakan var ju god :)
DeleteDet gäller bara att få en aktiv surdeg först ... så himla svårt ju! :0(
ReplyDeleteHmm, vi har så varmt här i Singapore att surdegen lyckas bra.
DeleteDen där Herman-kakan känner jag igen och den bakade jag flera gånger när jag var liten och den där surdegen skickades runt. Jag tror det var någon äpple- och kanel kaka om jag minns rätt där. Men det finns säkert flera Hermankakor!
ReplyDeleteKakan ser jättegod ut iaf!
Ja, den har jag också smakat :) Tack!
DeleteBra Katarina! Jag undrar bara om du hade surdeg på vete eller rågmjöl?
ReplyDeleteTack! Jag har en surdeg på hälften vete- och hälften fullkornsmjöl!
DeleteDen ser vansinnigt god ut i alla fall!!
ReplyDeleteTack :)
DeleteMm, vilken fin kaka! ser saftig och god ut.
ReplyDeleteKram Malin
Men du, vilken spännande kaka! Kan du skicka över en bit med bud? ;-)
ReplyDeleteJag skickar en bit till dig :)
DeleteDu är min bakningsidol!!! Kram!
ReplyDeleteMen åh, du är bara för snäll! Kram!
DeleteMeeeen. Jag har ju flera gånger tänkt tanken att baka en sockerkaka med surdeg istället för med bakpulver. Dock har det aldrig blivit av.
ReplyDeleteKakan ser riktigt fin ut.
http://gotlandsbagaren.blogspot.se/2012/03/frukostbakning.html
Ja, så blir det ibland :) Tack!
DeleteYou are such a very creative woman! Sourdough in a cake: what a great idea! :)
ReplyDeleteThe cake looks just fabulous: tasty & lovely too! :) Yum Yum Yum!
I am so going to make this beauty! xxx
Thank you Sophie!
DeleteÄnnu en genialisk bakidé signerad Hovkonditorn :)
ReplyDeleteÅh, tack så mycket :)
DeleteVilken spännande idé! Den ser väldigt god ut också, nästan lite amerikansk.
ReplyDeleteSpännande och faktiskt nästan lite knasigt hihi
ReplyDeleteJa, exakt :)
DeleteDet här lät inte helt fel alltså!
ReplyDeleteTack!!
DeleteWow, vilken spännande kaka!
ReplyDeleteTack :)
Delete