Om man kan använda surdeg i bullar, så varför inte i mjuk kaka? Ja, det är fullt möjligt. Jag smaksatte kakan med kakao och kaffe och till glasyren använde jag kaffe och florsocker. Om man inte vet att den innehåller surdeg tror jag inte man märker den, men jag tyckte man smakade den en aning, på ett bra sätt. Så om du känner för att experimentera med din surdeg, baka en kaka :)

If you can use sourdough in buns, so why not in a cake? Yes, it is entirely possible. I flavored the cake with cocoa and coffee and for the icing, I used coffee and icing sugar. If you do not know that it contains sourdough I do not think you realize it, but I noticed a petite taste of "sour", in a good way. So if you feel like experimenting with your sourdough, bake a cake :)


Surdegs-kaffekaka

2,5 dl aktiv surdeg
2,5 dl mjölk
5 dl mjöl
3 dl socker
2,5 dl olja
2 tsk vaniljsocker
0,5 tsk salt
1,5 tsk bikarbonat
2 dl kakao
1 tsk kaffepulver
2 ägg

Blanda surdeg, mjölk och mjöl och låt stå övertäckt 2 h. Blanda sedan i socker, olja, vaniljsocker, salt, bikarbonat, kakao och kaffe. Tillsätt äggen, ett i taget. Rör om tills du har en slät smet. Häll smeten i en smord form och grädda i 175 graders ugn ca 40 minuter. Dekorera med glasyr om du vill. 


 

Sourdough Coffee Cake

2,5 dl active sourdough
2,5 dl milk
5 dl flour
3 dl sugar
2,5 dl oil
2 tsp vanilla sugar
0,5 tsp salt
1,5 tsp baking soda
2 dl cocoa
1 tsp coffee powder
2 eggs

Mix sourdough, milk and flour and let stand covered for 2 hours. Then mix in sugar, oil, vanilla, salt, baking soda, cocoa and coffee. Add the eggs one at a time. Stir until you have a smooth batter. Pour batter into a greased dish and bake in 175 degree oven about 40 minutes. Decorate with glaze if you want to.