Here we have a blueberry pie, which means a lot to me, a fond childhood memory, which makes me think of summer, going into the woods picking blueberries and bake with my mom this pie made from bun dough and self-picked blueberries. It is so good and when I took a piece of the pie, I was taken many years back in time with a smile on my face. Delicious! Childhood Memory is the theme of My Sweet Party this month, so this is my contribution!
Blåbärspaj på bulldeg
7-9 dl vetemjöl
1 dl strösocker
1 tsk salt
100 g rumsvarmt smör
1 påse torrjäst (11g)
3 dl mjölk (42°)
1,5 dl mandelmjöl
1,5 dl florsocker
vatten
1,5 l blåbär
1 dl socker
3 msk potatismjöl
Blanda vetemjöl, socker, salt, smör och jäst i en matberedare. Kör det till en smulig massa. Tillsätt mjölken och arbeta samman till en deg.
För att göra mandelmassan, vispa ihop mandel och florsocker och tillsätt lite vatten i taget tills du har en smet.
Ta upp degen på mjölat bakbord och kavla ut den till en storlek på din plåt. Lägg degen på en bakplåtspappersklädd plåt och bred på mandelmassa och häll på blåbären som blandats med socker och potatismjöl. Låt jäsa täckt 1-2 h. Grädda i 200 graders ugn ca 25- 30 minuter.
Blueberry Pie on Bun Dough
7-9 dl flour
1 dl granulated sugar
1 tsp salt
100 g unsalted butter
11 g dry yeast
3 dl milk (42°)
1,5 dl almond meal
1,5 dl icing sugar
water
1,5 l blueberries
1 dl sugar
3 tbsp potato starch
Mix flour, sugar, salt, butter and yeast in a food processor into a crumbly mass. Add the milk and work together to form a dough.
To make the almond paste, whisk together the almond and sugar and add a little water at a time until you have a batter.
Put the dough on a floured surface and roll it out to a size of your baking sheet. Place the dough on a parchment paper lined sheet and spread with almond paste and pour over the blueberries mixed with sugar and potato starch. Let rise covered 1-2 hours. Bake in 200 degree oven about 25-30 minutes.
21 Comments
How unique. It must be delicious!
ReplyDeleteWow! That crust is gorgeous! Beautiful dessert!
ReplyDeleteThank you very much!
DeleteThanks Pam!
ReplyDeletePaj på bulldeg, det låter toroligt saftigt och gott:)
ReplyDeleteJa, den är mycket god!
DeleteIs it the same dough on top and bottom?
ReplyDeleteI guess it taste as great as it looks with the blueberries.
Can I borrow this recipe to my blog?
http://gotlandsbagaren.blogspot.se/2012/08/blabarspaj-med-hallon.html
Yes, it is! And it's really tasty! Of course you can borrow the recipe :)
DeleteSå otroligt gott! Min finska mamma gjorde också nästan samma blåbärspaj... Blåbär som man plockar själv är verkligen godast :) Kram
ReplyDeleteJa! Kanske det är något finskt över pajen :) Kram
DeleteI love blueberries very much and love to try this when I'm free. May I know what is the measurement 'dl' in your recipe?
ReplyDeleteI'm glad you like the recipe!
Delete1 cup=2,4 dl (decilitre)
Åh gott!
ReplyDeleteDetta är vad jag saknar då jag måste köra glutenfritt nu. Ska ta lite prover om några veckor (tror jag) så får jag se hur framtiden blir. Hoppas det inte är gluten, men magen är ju lugn utan så det ser inte så lovande ut...
Jag kan förstå dig! Hoppas du snart får veta. Kram!
DeleteÅh vad god den ser ut, som en riktig amerikansk blueberry pie som man ser i filmer hehe
ReplyDeleteÅh, tack!!
Deleteoh det ser jättegott ut!! jag gjorde plommonpaj idag
ReplyDeleteMmmm vill ha minsann vännen! :)
ReplyDeleteIgår måndag skickade jag ditt paket, du borde ha det i slutet av veckan eller början av nästa vecka, kram!
Tack så mycket Amy! Jag ser fram emot paketet :) Kram och stort tack!!
ReplyDeleteTack själv för paketet med alla godsakerna som jag fick! Ska baka och sen länka till dig från bloggen, kramkram!
DeleteKram vännen!
Delete