I found this recipe for sourdough buns at lilla kråkans skafferi and just had to bake them. I like when it takes a little time to bake something. Not always, of course, but when I have time, it's fun. The buns turned out very fluffy and they rose much! These buns are my contribution of this month's Månadens Sötsak: from home.
Sourdough-Cinnamon Buns
3,5 dl milk
700 g flour (11-12 dl)
100 g sugar
1 egg
10 g salt
10 g cardamom
about 50 g active sourdough
100 g butter
Filling
butter
sugar
cinnamon
Mix milk, flour, sugar, egg, salt, cardamom and sourdough in a bowl. Let stand 30 minutes. Cut the butter into small pieces and knead it into dough (preferably in a machine for 15 minutes). Let the dough rise covered with a damp towel for 10 hours.
Mix butter, sugar and cinnamon for the filling. Roll out the dough into a square. Spread on the butter mixture. Roll up and cut 1-2 cm pieces. Place the buns on a baking paper lined sheet and cover with a damp towel. Let rise for about 12 hours. Brush the buns with egg and sprinkle with pearl sugar. Bake the buns at 200 degrees for about 12 minutes.
Surdegs-Kanelbullar
3,5 dl mjölk
700 g mjöl (11-12 dl)
100 g socker
1 ägg
10 g salt
10 g kardemumma
ca 50 g aktiv surdeg
100 g smör
Fyllning
smör
socker
kanel
Blanda mjölk, mjöl, socker, ägg, salt, kardemumma och surdeg i en bunke. Låt stå 30 min. Skär smöret i mindre bitar och knåda in det i degen (helst i maskin under 15 min). Låt degen jäsa under en fuktig handduk ca 10 timmar.
Blanda smör, socker och kanel till fyllningen. Kavla ut degen till en kvadrat. Bre på smörblandningen. Rulla ihop och skär 1-2 cm bitar. Lägg bullarna på en bakplåtspappersklädd plåt och täck med en fuktig handduk. Låt jäsa i ca 12 timmar. Pensla bullarna med ägg och strö på pärlsocker. Grädda bullarna i 200 grader ca 12 minuter.
28 Comments
Mmm these look absolutely delicious! They're like cinnamon bun muffins.
ReplyDeleteMåste jag prova, surdegskanelbullar mums :) kram Diana
ReplyDeleteJa, mums är de :) Kram
DeleteI am imagining the delicious aroma that must waft through the air as these bake!! It must be quite intoxicating! I would need to hide these from myself!
ReplyDeleteYes, Chris the aroma is wonderful! You get so happy :)
DeleteMums! Hur lyckats du få till de där andra bullformerna? Det ser snygga ut!
ReplyDeleteTack! Jag viker båda långsidorna av bulldegen in mot mitten och skär sedan remsor av degen som jag virar ihop!
DeleteTack, det ska jag pröva!
DeleteWhat a perfect way to start the day. These morsels look delicious. I hope you have a great day. Blessings...Mary
ReplyDeleteThanks Mary! Have a great day too!
DeleteDelicious! I love a classic flavor of cinnamon in this buns.
ReplyDeleteYes, these are really yummy!
DeleteOjoj, de måste smaka hur gott som helst!
ReplyDeleteGärna en steg-för-stegbeskrivning på hur du gör de fina bullarna på kort nr 3. Kram!
Tack och ja goda är de! Amy, jag hittade en video, som visar hur man gör dessa knyten, vid tiden 1.35 på videon
Deletehttp://www.brodpassion.se/2011/04/24-timmarssurdegskanelbulle.html
Kram
ja kan tänka mig att dem är goda,älskar bröd med surdeg men aldrig testat i bakverk.spännande ser de ut o vara
ReplyDeleteJa, surdeg i bakverk är riktigt gott det också!
DeleteMmm vad gott... Kanelbullar är väl det bästa fikabrödet man kan äta, speciellt nybakade.
ReplyDeleteKra från Victoria på www.victoriasprovkök.se
Ja, så är det nog! Kram
DeleteKanelbullar är min favorit. Köper helst det på café, helst om de är MEGA-stora.
ReplyDeleteKram Malin
Ja, kanelbullar är så goda :) Och gärna megastora, hihi! Kram
DeleteJättefina bullar! Kan tänka mig att de blev riktigt goda /Emma
ReplyDeleteTack Emma! Ja, mycket goda!
DeleteKul att se resultatet på dessa bullar! De ser så goda ut:) Är det någon skillnad på smaken om man jämför med vanliga kanelbullar?
DeleteTack Helena! Jag tycker smaken är ganska samma, men man smakar lite av surdegen på ett bra sätt )
DeleteKanelbullar borde jag baka oftare, det är ju alltid så uppskattat. Det här var ett spännande recept!
ReplyDeleteJa, kanelbullar smakar alltid :)
DeleteRamlade över den här bloggen nyss.
ReplyDeleteKul att se och läsa om någon so bakar på "andra sidan jorden".
Jag håller själv på en hel del med surdeg. Här hittar du mina surdegsbullar. http://gotlandsbagaren.blogspot.se/2012/02/semlebullarna-ar-fardiga.html
Hej! Roligt att du hittade hit! Jag skall ta en titt på din blogg också :)
Delete