Jag hittade recept på surdegsbullar hos lilla kråkans skafferi och var bara tvungen att baka dem. Jag gillar när det tar lite tid att baka något. Inte alltid, förstås, men då jag har tid så är det roligt. Bullarna blev luftiga och steg mycket! Bullar i alla olika former är något som påminner om hemma, så kanelbullarna är mitt bidrag till Månades sötsak med temat: hemifrån.

I found this recipe for sourdough buns at lilla kråkans skafferi and just had to bake them. I like when it takes a little time to bake something. Not always, of course, but when I have time, it's fun. The buns turned out very fluffy and they rose much! These buns are my contribution of this month's Månadens Sötsak: from home.


Sourdough-Cinnamon Buns

3,5 dl milk
700 g flour (11-12 dl)
100 g sugar
1 egg
10 g salt
10 g cardamom
about 50 g active sourdough
100 g butter

Filling
butter
sugar
cinnamon

Mix milk, flour, sugar, egg, salt, cardamom and sourdough in a bowl. Let stand 30 minutes. Cut the butter into small pieces and knead it into dough (preferably in a machine for 15 minutes). Let the dough rise covered with a damp towel for 10 hours.
Mix butter, sugar and cinnamon for the filling. Roll out the dough into a square. Spread  on the butter mixture. Roll up and cut 1-2 cm pieces. Place the buns on a baking paper lined sheet and cover with a damp towel. Let rise for about 12 hours. Brush the buns with egg and sprinkle with pearl sugar. Bake the buns at 200 degrees for about 12 minutes.

 


Surdegs-Kanelbullar

3,5 dl mjölk
700 g mjöl (11-12 dl)
100 g socker
1 ägg
10 g salt
10 g kardemumma
ca 50 g aktiv surdeg
100 g smör

Fyllning
smör
socker
kanel

Blanda mjölk, mjöl, socker, ägg, salt, kardemumma och surdeg i en bunke. Låt stå 30 min. Skär smöret i mindre bitar och knåda in det i degen (helst i maskin under 15 min). Låt degen jäsa under en fuktig handduk ca 10 timmar.
Blanda smör, socker och kanel till fyllningen. Kavla ut degen till en kvadrat. Bre på smörblandningen. Rulla ihop och skär 1-2 cm bitar. Lägg bullarna på en bakplåtspappersklädd plåt och täck med en fuktig handduk. Låt jäsa i ca 12 timmar. Pensla bullarna med ägg och strö på pärlsocker. Grädda bullarna i 200 grader ca 12 minuter.