Cookbook challenge of the Month has the theme spring vegetables, so I pulled out my cookbooks and found this fresh and tasty asparagus salad. The recipe is taken from Vegetarian Cooking, published by Murdoch Books.

Månadens kokboksutmaning har temat Vårens Primörer, så jag tog fram mina kokböcker och hittade denna fräscha och smakrika sparrissallad. Receptet är taget ur Vegetarian Cooking, utgiven av Murdoch Books.


Asparagus Orange Salad
serves 4

300 g thin asparagus spears
50 g watercress springs
0,5 red onion, very thinly sliced
1 orange, cut into 12 segments
1 tsp finely grated orange zest
1 tbsp orange juice
1 tsp sugar
1 tbsp red wine vinegar
2 tsp poppy seeds (I used roasted sesame seeds)
2 tbsp olive oil
60 g crumbled goat’s cheese

Cook the asparagus in boiling water for 1-2 minutes, or until just tender. Refresh under cold running water and drain well. Arrange the asparagus on a platter with the watercress, onion and orange segments. Put the orange zest, orange juice, sugar, vinegar and poppy seeds in a small bowl. Whisk in the olive oil with a fork until well combined, then drizzle over the salad. Scatter goat’s cheese over the salad. Season to taste with sea salt and ground pepper.


 

Sparris Apelsin Sallad
4 portioner

300 g tunna sparris
50 g vattenkrasse kvistar
0,5 rödlök, mycket tunt skivade
1 apelsin, skuren i 12 segment
1 tsk fint rivet apelsinskal
1 msk apelsinjuice
1 tsk socker
1 msk rödvinsvinäger
2 tsk vallmofrön (jag använde rostade sesamfrön)
2 msk olivolja
60 g smulad getost

Koka sparrisen i kokande vatten i 1-2 minuter. Skölj dem under rinnande kallt vatten och låt torka av. Ordna asparagus på en tallrik med vattenkrasse, lök och apelsin segment. Sätt apelsinskal, apelsinjuice, socker, vinäger och vallmofrön i en liten skål. Vispa i olivolja med en gaffel tills allt är blandat, ringla över salladen. Strö getost över salladen. Krydda med havssalt och peppar.