Sima is a sweet mead, and tastes
kind of sparkling lemonade. Mead is connected with the Finnish Vappu festival.
It is usually spiced by adding both the flesh and rind of a lemon. The sima
will be ready to drink when the raisins rise to the top of the bottles. Sima is
usually accompanied by a donut or tippaleipä (a special Vappu funnel cake).
Usually, the alcohol content is low and the drink is suitable for children.
Mjöd
8 l vatten
0,5 kg farinsocker
0,5 kg socker
2-3 citroner
¼ tsk jäst
russin
socker
Koka upp 4 liter vatten och häll
det över sockret och farinsockret. Skala citronerna så att du bara får det
gula. Skär bort det vita på resten av citronerna och skär dem i skivor. Lägg
citronskivorna och skalet i sockervattnet. Häll i resten av vattnet. Låt svalna
lite och rör sedan ner jästen. Låt stå 1-2 dagar. Rör om och sila sedan
bort citronerna. Häll mjöden i flaskor och tillsätt 1 tsk socker och några russin
per flaska. Det tar ca tre dagar för mjöden att bli klar i rumstemperatur och
ca en vecka i kylskåp. Russinen flyter upp när mjöden är klar. Förvara färdig
mjöd i kylskåp och använd inom en vecka. Servera munkar till mjöden.
Mead
8 l water
0,5 kg brown sugar
0,5 kg sugar
2-3 lemons
¼ tsp yeast
raisins
sugar
Boil 4 liters of water and pour it
over the sugar and brown sugar. Peel the lemons so that you only get the
yellow. Cut off the white of the rest of the lemons and cut them into slices.
Add lemon slices and the peel in sugar water. Pour in remaining water. Let cool
slightly, then stir in yeast. Leave for 1-2 days. Stir and remove the
lemons. Pour the mead into bottles and add 1 teaspoon sugar and some raisins
per bottle. Mead will be ready at room temperature in about three days in the
refrigerator in about a week. Raisins float up when the mead is ready. Store
the mead in the refrigerator and use within one week. Serve donuts with mead.
22 Comments
Ja, kom igår att tänka på att det ju är vappen om bara några dagar och någon mjöd har jag inte gjort i år (heller), skulle ju nog hinna ännu men hoppas ändå att någon annan gjort mjöd i stället. :) Fina bilder på din mjöd, i fin kanna! :)
ReplyDeleteJa, precis! Tiden går så fort :) Vi får hoppas att du får mjöd av någon! Tack!
DeleteEN helt ny dryck för mig!
ReplyDeleteOkej, och väldigt vanlig i Finland :)
DeleteThis really looks delicious. I can see small children staring at bottles waiting for raisins to rise to the top :-) I suspect the festival is great fun. I hope you have a great day. Blessings...Mary
ReplyDeleteYes, exactly :) The festival is really nice with good food, friends, mead and doughnuts!
DeleteDet här var en helt ny dryck för mig. Jättespännande!
ReplyDeleteRoligt att kunna dela med sig av nyheter :)
DeleteLooks lovely and refreshing.. and served with donuts? Count me in!!!
ReplyDeleteThanks, and yes always with donuts :)
DeleteTror det var Frostrosor som skrev om den finska mjöden för ett tag sedan. Jag trodde då att det smakade som öl och tyckte det var konstigt att de drack det till fika :-)
ReplyDeleteNej, inte smakar det öl :) Den här är en söt dryck, med smak av citron!
DeleteSpännande och fin färg den fick!
ReplyDeleteTack Amy :)
DeleteDet var ett härligt recept. Har smaken någon likhet med glögg? Jag är så nyfiken. Kramar!
ReplyDeleteTack! Nej, smaken är inte som glögg, jag skulle säga att smaken mera påminner om cider. Kram
DeleteCoolt! Min finska kompis säger att hon älskar sima, så jag får väl prova att göra det snarast! :=)
ReplyDeleteJa, testa gärna!
DeleteJag har tidigare läst om mjöd på Pickis blogg men inte fått tummen ur att provlaga det än. Låter onekligen spännande!
ReplyDeleteJa, det här är annorlunda och lite spännande :)
DeleteVilken fin och trevlig blogg jag hamnade på när jag nu letar efter recept på Sima. Det är en fantastiskt god dryck och kan ju avnjutas året om, jag tycker den är riktigt somrig, därför sätter jag fart med en omgång nu när sommaren är i full gång :) . Jättefina bilder!
ReplyDeleteHej Leila! ja, sima är mycket gott och det stämmer att man kan dricka den året runt, synd att det oftast blir bara till Valborg för mig. Tack snälla för din kommentar.
Delete