Åh, den här glassen är bara så god! Och du behöver inte en glassmaskin för att laga den. Den bästa glassen jag lagat, testa gärna!

Oh, this ice cream is just so good! And you do not need an ice cream machine to make it. The best ice cream I have made, feel free to try!



Jordgubb-Cheesecake Glass

För jordgubbsås:

2 dl färska jordgubbar, halverade
1 dl vatten
0,5 dl socker
0,5 tsk citronsaft
0,5 msk majsstärkelse

För Digestivesmul:

5 st digestivekex, krossade
1 msk socker
nypa kanel
3 msk smör, smält

För glassen:

3 äggulor
4 msk socker
nypa salt
1 dl mjölk
2 dl grädde
100 g färskost, mjuk
0,5 tsk vaniljsocker

För jordgubbssåsen:
Lägg jordgubbar, vatten, socker och citronsaft i en kastrull. Koka upp och låt koka I 10 minuter. Blanda majsstärkelse med lite vatten och rör ner det i kastrullen. Låt blandningen koka ytterligare i en minut eller tills den börjar tjockna. Ta av från värmen och låt svalna helt i kylen.

För Digestivesmul:
Blanda digestivesmulor, socker och kanel. Rör i det smälta smöret och blanda väl. Lägg på en bakplåtspappersklädd plåt och grädda i ugnen på 175 grader i 10 minuter. Låt svalna helt.

För glassen:
Blanda äggulor, socker och salt. Ställ åt sidan. I en medelstor kastrull, värm upp mjölk och grädde. När blandningen börjar koka, ta bort från värmen. Häll långsamt äggblandningen i grädden, vispa hela tiden. Hetta blandningen igen tills den precis börjar koka och tjockna. Ta bort från värmen och vispa i vaniljsocker och färskost. Ställ i frysen för några timmar.

När glassen stelnat en aning, häll hälften i en form, ha på hälften av jordgubbssåsen och digestivesmulet. Gör så ett varv till. Rör lite med en sked i blandningen, så lagren blandas. Sätt tillbaka i frysen och låt stelna helt.


Strawberry-Cheesecake Ice Cream

For strawberry sauce:

2 dl fresh strawberries, halved
1 dl water
0,5 dl sugar
0,5 tsp lemon juice
0,5 tbsp cornstarch

For Digestive Crumb:

5 pieces digestive biscuits, crushed
1 tbsp sugar
pinch of cinnamon
3 tbsp butter, melted

For ice cream:

3 egg yolks
4 tbsp sugar
pinch of salt
1 dl milk
2 dl cream
100 g cream cheese, soft
0,5 tsp vanilla

For the strawberry sauce:
Add strawberries, water, sugar and lemon juice in a saucepan. Bring to a boil and boil for 10 minutes. Mix cornstarch with a little water and stir into the pan. Let the mixture cook for another minute or until it begins to thicken. Remove from heat and let cool completely in the refrigerator.

For Digestive Crumb:
Mix digestive crumbs, sugar and cinnamon. Stir in the melted butter and mix well. Place on a parchment paper lined baking sheet and bake in oven at 175 degrees for 10 minutes. Allow to cool completely.

For ice cream:
Mix egg yolks, sugar and salt. Set aside. In a medium saucepan, heat milk and cream. When mixture begins to boil, remove from heat. Slowly pour egg mixture into the cream, whisking constantly. Heat mixture again until it just begins to boil and thicken. Remove from heat and whisk in vanilla and cream cheese. Set in the freezer for a few hours.

When ice cream is chilled, scoop half the ice cream into a dish, next pour half the strawberry sauce and digestive crumb on the ice cream. Repeat this once more. Run a spoon through the mixture, so the layers get mixed. Place back in the freezer and allow to chill completely.