Now, my dear friends, let me introduce to you the world's
most delicious croissant. There are many different versions of croissants, but
now I've found the best and tastiest. It takes several days to bake them, but
it's worth it and I can reveal that it is possible to bake them in two days,
although the recipe says three days. I have tried both two and three days and have
not noticed any difference in taste. And believe me when I say that I have
baked these already many, many times. They are so good. I do not bake all at
once, I freeze some of them unbaked after I rolled and let them rise for 2
hours, and brushed them once with eggs. Then, when you want to have a fresh
warm croissant, you just get them out of the freezer about 20 minutes before
baking, brush them with egg a second time and then you have to wait 20 minutes
when they are baking and enjoy the smell that arises. Mmmm, do I have to say
that these are so good :) Bake them, start right now! I found the recipe here.
Croissant
7-8 dl mjöl
1,5 dl kallt vatten
1,5 dl grädde
3/4 dl socker
3 msk smör, mjukt
1 msk torrjäst
2 tsk salt
280 g smör
1 ägg
Blanda alla ingredienser, förutom 280 g smör och ägg,
i en skål. Arbeta degen med maskin, använd degkrok, och låt maskinen gå 5
minuter. Lägg degen på en mjölad tallrik och täck med plastfolie. Låt stå over
natten i kylskåp. Följande dag kavla smöret mellan två bakplåtspapper till en
20 cm stor fyrkant. Ställ i kylskåpet medan du kavlar degen. Kavla degen på
mjölat underlag till 26 cm fyrkant. Borsta bort överflödigt mjöl. Ta fram
smöret och lägg det på degen. Vik degen över smöret mot mitten. Tryck sedan ihop kanterna för
att helt försegla smöret inne i degen. Strö lite mjöl på toppen av degen. Med
kavel, trycker du degen för att förlänga den en aning och sedan börja rulla
istället för att trycka, med fokus på att förlänga snarare än bredda degen och
hålla kanterna raka. Rulla degen tills den är 20 x 60 cm. Borsta bort
överflödigt mjöl. Vik upp den ena korta ändan av degen mot mitten och sedan
viker du den andra korta sidan över den vikta sidan. Lägg degen på en tallrik,
täck med plastfolie och kyl i 20 minuter. Ta degen från kylen. Kavla nu i riktning mot de två öppna
ändorna tills degen är ca 20 x 60 cm. Vik degen i tredjedelar igen, borsta bort
överflödigt mjöl. Täck med plastfolie och kyl i ytterligare 20 minuter. Gör
denna procedur (kavla och vik) ännu en gång. Täck med plastfolie och ställ i
kylskåp över natten.
Nästa
dag, ta fram degen på ett mjölat underlag och strö mjöl på degens översida
också. Kavla degen till 20 x 80 cm lång remsa. Använd mjöl vid behov. Trimma
kanterna. Skär ut trianglar. Börja rulla degen från kortsidan ifrån dig, mot den spetsiga ändan.
Forma resterande croissanter på samma sätt, placera dem på två stora
bakplåtspappersklädda bakplåtar.
Blanda
ägget med 1 tsk vatten och pensla varje croissant. Ställ ägget sedan i
kylskåpet för senare användning. Låt croissanterna
jäsa på en dragfri plats, ca 1,5-2 timmar. Värm ugnen till 200 grader för
luftvarmsugn och 220 för vanlig ugn. Pensla croissanterna med ägg en andra
gång. Grädda dem i ugnen ca 20 minuter. Låt svalna. Njut!
Croissant
7-8 dl flour
1.5 dl cold water
1.5 dl heavy cream
3/4 dl sugar
3
tbsp butter, softened
1
tbsp dry yeast
2
tsp salt
280
g butter
1
egg
Mix
all ingredients except 280 grams of butter and egg in a bowl. Knead the dough
with a machine, use the dough hook, and let the machine run 5 minutes. Place
the dough on a floured plate and cover with plastic wrap. Let stand over night
in refrigerator. The following day, roll the butter between two baking sheets
to a 20 cm large square. Set in refrigerator while you roll the dough. Roll
dough on floured surface to 26 cm square. Brush off excess flour. Take out the
butter and place it on the dough. Fold the dough over the butter to the middle.
Then press the edges together to completely seal the butter inside the dough.
Sprinkle a little flour on top of dough. With rolling pin, press the dough to
lengthen it a little and then start rolling instead of pressing, with a focus
on lengthening rather than widening the dough and keep the edges straight. Roll
the dough until it is 20 x 60 cm. Brush off excess flour. Fold one short end of
the dough toward the center and then fold the other short side of the folded
side. Place the dough on a plate, cover with plastic wrap and chill for 20
minutes. Remove dough from refrigerator. Roll now in the direction of the two
open ends until the dough is about 20 x 60 cm. Fold dough in thirds again,
brush off excess flour. Cover with plastic wrap and cool for a further 20
minutes. Do this procedure (roll and fold) once again. Cover with plastic wrap
and refrigerate overnight.
The
next day, prepare the dough on a floured surface and sprinkle flour on the
dough. Roll dough to 20 x 80 cm long strip. Use flour if necessary. Trim the
edges. Cut out triangles. Begin rolling the dough from the short side from you,
towards the pointed end. Put them on the two large baking paper lined baking
sheets.
Mix
egg with 1 teaspoon water and brush each croissant. Put the egg into the
refrigerator for later use. Let croissants rise in a draft-free place, about
1.5-2 hours. Preheat oven to 200 degrees for convection and 220 for the
conventional oven. Brush the croissants with egg a second time. Bake in oven
about 20 minutes. Allow to cool. Enjoy!
52 Comments
Oh guuud vad goda dom ser ut!!
ReplyDeleteTack Kiika! Ja, jättegoda, vill inte köpa färdiga efter dessa :)
DeleteJösses så goda de ser ut. Jag är löjligt förtjust i croissanter, så det här receptet måste jag prova! Tack :)
ReplyDeleteJa, det skall du absolut göra. Dom är bara för goda :)
DeleteMen såååå himla gott det ser ut :)
ReplyDeleteÅh, gud så gott...nu måste jag nästan gå ut och köpa en. Här kryllar det dock av dessa bakverk så jag orkar nog inte bemöda mig med att baka några. Men dem ser fina ut!
ReplyDeleteTack! Ja, goda är de!
DeleteWow, these are so beautiful they made my mouth drop open, I am going to try this recipe but I'm doubtful that mine will be as beautiful as yours!
ReplyDeleteThanks for your kind words! I know yours will be very beautiful, everything you make looks beautiful!
DeleteOMG - vad gott det ser ut! Jag fuskar och köper färdig deg i konservburk. Men så där fina blir de inte precis... Kram!
ReplyDeleteTack Erika! Ja, de på burk är en aning annorlunda :) Kram
Deleteåh gu nu när ja ser dem så har ja lust o springa in till köket nu,men så måste man handla lite grejer,men det här måste ja ta o göra,snart helg så får passa på då.
ReplyDeleteyummi
Tack snälla du :)
DeleteHow wonderfully golden and flaky these are. I can't wait to give your lovely recipe a try. I hope you have a great day. Blessings...Mary
ReplyDeleteThanks Mary! I hope you will like them as much as I do! Have a great day!
DeleteDe ser verkligen perfekta ut! Ska bokmärka tills en ledig helg.
ReplyDeleteTack! Hoppas du gillar dem också, ifall du bakar!
DeleteMen hallååå, kom hem och öppna ett bageri, jag kommer att vara dig evigt trogen!
ReplyDelete:) Tack för understödet! Skall tänka på saken :)
DeleteJa, gör som Moma skriver, men se till att öppna det i södra delarna av landet!
ReplyDeleteOk, södra delarna :)
DeleteSvar: Ja vist är det :)!
ReplyDeleteMumms vad gott med Croissanter. Goda med både fyllning eller bara varma med smör eller sylt. Mumms riktigt länge sedan jag åt det! Dessa såg riktigt fina och goda ut!
Ja, det är gott och också med äggröra riktigt gott! Tack!
DeleteOjdå, avancerat! Verkligen lyxiga dessutom.
ReplyDeleteKram Malin
Tack Malin, kram!
DeleteÅh himmel så gott det ser ut, duktig du är :) onsdagskramar till fina dig!
ReplyDeleteTack snälla Amy! Kram till dig också!
DeleteOj snålvattnet rinner,så sugen jag blev. De ser riktigt proffsiga o goda ut!
ReplyDelete//v
Tack så mycket! Man kan inte få nog av dessa!
DeleteJag älskar crossianter men har verkligen svårt att lyckas själv. Jag ska testa det här receptet, det kanske går bättre. Jag brukar fylla mina med choklad, det är gott.
ReplyDeleteDina ser fantastiska ut!
Javisst är de bara så goda! Som sagt jag har bakat dessa många gånger redan och alltid med bra slutresultat! Lycka till! Jag har också gjort pain au chocolat några gånger, gott :)
DeleteDet har ser riktigt imponerande ut, Hovkonditorn. Butter croissanten ser perfekt och riktigt god ut.
ReplyDeleteTack!!
DeleteSV; Åhh du lavendelglass är uuuunderbart! Du måste prova!! :D
ReplyDeleteJa, jag tror dig :)
DeleteHerrejäklar (ursäkta svordomen) vad fina de ser ut!
ReplyDeleteHualigen. Jag älskar ju croissanter..iinte blev det bättre av att du beskrev hur man kan ha dem i frysen och ta fram dem 20 min innan och så har man nybakta croissanter. Oj, oj, oj. Måste nog testas.
ReplyDeleteJa, croissanter är något av det bästa! Och när man kan helt själv baka dem och ta fram och grädda efter hand, så bra! Kram
DeleteJättefina! Mina ligger på jäsning nu och väntar. Måste bara fråga -hur många blir det av en sats? Är väldigt rädd att jag gjorde på tok för få. Degen kändes även väldigt tjock när den var 80*20, ca 1 cm. Ska den vara så tjock?
ReplyDeleteHa en bra dag!
/Linnéa
Hej! Av en sats blir det för mig runt 20 st (i ursprungliga receptet sägs det 15st) och jag kavlar nog tunnare än 1cm, kanske 0,5 cm. Hör gärna av dig hur de blev! Tack!
DeleteHej och tack för ditt svar! Jag fick ut 14 st, ganska rejäla men ack så goda! De blev inte riktigt lika fina som dina men smaken var gudomlig och jag tror övning ger färdighet. Kommer definitivt göra dessa flera gånger i sommar, ett enkelt recept som bara kräver lite planering. Tusen taxar!
ReplyDelete/Linnéa
Hej! Roligt att du gillade dem, för de är ju supergoda! Inte så viktigt hur de ser ut, smaken är det som avgör :) Tack att du berättade vad du tyckte!
DeleteCan you tell me what the "dl" measurement would be in English standard?
ReplyDeleteHi!
Delete1,2 dl is 1/2 cup or
1 dl is 6,5 tbsp!
I hope this will help you!
Bakade dessa godingar häromdagen och de var verkligen fantastiska! Jag orkade vänta i tre dagar och det var verkligen värt det :) Tyvärr blev de inte alls lika fina som dina, men de hade chokladfyllning så man glömde liksom bort att de var fula...
ReplyDeleteTack, vad roligt att du testade dem! Ja, de är verkligen goda!
DeleteVarför så krångliga mått?
ReplyDelete1.2 dl + 2 msk? Skriv 1.5 dl.
Varför inte 510g mjöl?
Ovant att vid bakning ange 3 msk smör, när det inte är smält. 45 g hade varit enklare.
Smart att hänvisa till orginalet- tack för det.
Onödigt att översätta om svenska bakbegrepp är främmande.
Hursom. Gott blev det efter att jag med orginalreceptets hjälp klurat ut att de extra matskedarna skulle i degen och inte angavs som kommande "ihopklistrare". Tack för den googleträffen ;)
Ja, kanske krångliga, men ändå självklara och jag ville hålla mig till det ursprungliga receptet. I instruktionerna står det att alla ingredienser blandas, förutom 280 g smör och ägg, så det borde också vara klart! De är jättegoda :)
DeleteHej! Du skriver att det går lika bra att göra dem på två dagar. Vilket moment är det då som du utelämnar? Ha en bra dag! /Linnéa
ReplyDeleteHej Linnéa! Då gör jag degen på morgonen och samma dag på kvällen kavlar jag in smöret och viker degen tre gånger. Låter stå över natten och sedan bakar ut dem följande dag. Lycka till!
Deletevarför måste degen vara i kylskåpet
ReplyDeleteFör att smöret inte får smälta.
Delete