A healthier and protein rich cheesecake. It's light and airy. Here in Singapore, this type of cheesecake is popular. A Japanese version of the cheesecake. This does not beat the real creamy cheesecake, but it's a good alternative.
Tofu
Cheesecake
250
g silken tofu
250
g färskost
5
äggulor
120
ml sojamjölk
3
msk citronsaft
1
tsk vaniljsocker
70
g vetemjöl
5 äggvitor
130
g strösocker
Värm
ugnen till 170C. Lägg bakplåtspapper i botten och sidorna på en rund form
(24cm). I en matberedare, blanda alla ingredienser förutom äggvitor och socker
tills slätt. Vispa äggvitor och socker till en mjuk maräng.
Blanda
marängen i ostblandningen försiktigt med en slickepott. Häll blandningen i
kakformen och ånggrädda i ca 50 min på nedersta falsen i ugnen. För att få en
gyllene yta på kakan, flytta upp den efter 50 minuter ett steg i ugnen och ha
på övre värmen. Låt kakan svalna i rumstemperatur, förvara kallt.
Tofu
Cheesecake
250
g silken tofu
250
g cream cheese
5
egg yolks
120
ml soy milk
3
tbsp lemon juice
1
tsp vanilla sugar
70
g flour
5
egg whites
130g
caster sugar
Preheat
oven to 170C. Place parchment paper in bottom and sides of a round shape
(24cm). In a food processor, mix all ingredients except egg whites and sugar
until smooth. Beat egg whites and sugar to a soft meringue.
Mix
the meringue in the cheese mixture gently with a spatula. Pour mixture into
cake tin and steam bake for about 50 minutes on the bottom seam in the oven. To
get a golden surface of the cake, move it up, after 50 minutes, a step in the
oven and turn on the upper heat. Let the cake cool to room temperature, store
cold.
8 Comments
That's a really interesting cheesecake! I would have never thought to use tofu but it looks like it works well.
ReplyDeletejulie: Yes, it works well :)
ReplyDeleteÅh, vilket spännande recept! Så hög och luftig den ser ut, jättefin!
ReplyDeleteLåter spännande med tofu i tycker jag!
ReplyDeleteCaroline: Tack :)
ReplyDeleteAmy: Ja, det är lite annorlunda!
Jag har hört mycket gott om tofucheesecake, och vill verkligen prova! Så jag tackar för receptet - den ser verkligen spännande ut <3
ReplyDeletethis cake is gourgous i follow you from italy blessing good Sunday
ReplyDeleteAlexandra: Ja, testa, den är annorlunda än vanlig cheesecake!
ReplyDeleteSimona: Thanks! And nice to have a follower from Italy! Cheers!