Vaniljbullor

Deg

5 dl mjölk
1 paket  färsk jäst
2 dl socker
½ msk kardemumma
2 tsk salt
1 ägg
200 g smör eller margarin, smält
ca 15 dl mjöl

Fyllning

Vaniljkräm (självgjord eller på påse)
50 g smör

ägg till pensling, 

Smula ner jästen i en degbunke. Smält matfettet och tillsätt mjölken och låt det bli fingervarmt, 37 grader. Rör ut jästen i lite av degvätskan och tillsätt sedan resten. Tillsätt salt, socker och kardemumma och rör om. Använd gärna elvisp med degkrokar eller hushållsmaskin för att arbeta in allt vetemjöl i degen. Degen ska bli mjuk och smidig. Låt jäsa 60 minuter övertäckt. 
Blanda vaniljkrämen med det mjuka smöret. 
Forma degen till runda bullar och tryck med ett glas, så du får ett djup i bullen. Fyll djupet med vaniljkräm. Låt jäsa ca 30 minuter. Pensla bullorna med ägg. Grädda mitt i ugnen i 225 grader i 8-10 minuter eller i varmluftsugn 200 grader 10-12 minuter.


Vanilla Buns

Dough

5 dl milk
50 g yeast / 2 dried yeast
2 dl suger
½ tbsp ground cardamom
2 tsp salt
1 ägg
200 g butter, melted
15 dl flour

Filling

vanilla custard (home made or bought)
50 g butter

egg for brushing the buns

Heat milk to 37C. Stir in yeast, melted butter, sugar, salt, and ground cardamom.  Add flour into mixture until dough is firm and pulls away from the side of your mixing. Cover the dough in the mixing bowl with a clean towel and let rise until doubled, about an hour. Punch down the dough, then remove from bowl. On a floured counter, knead dough lightly until smooth and shiny.
Mix the vanilla custard with the soft butter.
Shape the dough into round balls and press with a glass, so you get a depth in the bun. Fill depth with custard. Cover with towel and allow to rise, about 30 minutes. Preheat oven to 225C. Brush risen buns with egg. Place in the middle of the oven and bake for 8-10 minutes, or until done.

 I also made some bundles