En Runebergstårta är en bakelse som äts på Runebergsdagen den 5
februari. Den har fått sitt namn efter Finlands nationalskald Johan Ludvig Runeberg, som påstås dagligen ha ätit en dylik bakelse. Det sägs
också att det var hans fru Fredrika Runeberg som
uppfann bakelsen på 1850-talet.
Idag finns många varianter av bakelsen, och exakt hur den
ursprungliga bakelsen såg ut är oklart, men den vanligaste varianten idag är en
grov, cylindrisk bakelse gjord på mandel eller hasselnötter och ströbröd som är indränkt i rom eller punsch och garnerad med kristyr och hallonsylt.
A Runeberg cake is a cake which is eaten at Runeberg Day on February 5.
It is named after the Finnish national poet Johan Ludvig Runeberg, who claimed
to have eaten every day such a cake. It is also said that it was his wife
Fredrika Runeberg who invented the cake in the 1850s.
Today there are many varieties of the cake, and exactly how the original
cake looked like is unclear, but the most common version today is a rough,
cylindrical cake made with almonds or hazelnuts and bread crumbs and are soaked
in rum or punch and topped with icing sugar and raspberry jam.
Runebergstårta
200 g margarin
2 dl socker
2 ägg
3 dl mjöl
1 dl kexsmulor
1 dl ströbröd
0,5 dl mandelmjöl
2 tsk bakpulver
0,5 tsk mandelarom
0,5 tsk kardemumma
1,5 dl mjölk
hallonsylt
fukta med
1 dl vatten
0,5 tsk mandelarom
1 - 2 dl hallonsylt
glasyr
1 dl florsocker
2 tsk vatten
Vispa det mjuka margarinet och socker. Tillsätt äggen ett i taget, och
vispa samtidigt. Kombinera de torra ingredienserna i en annan skål och tillsätt
sedan i degen. Häll i mandelarom och kardemumma. Rör till sist ner mjölken.
Fördela smeten i muffinsformar. Gör en liten grop i smeten och lägg en klick
hallonsylt i varje grop. Grädda tårtorna i 200 grader i 20-25 minuter beroende
på storlek. Låt dem svalna.
Fukta de svala tårtorna med vatten-mandelaromblandningen och lägg på
hallonsylt. Blanda florsocker och vatten och häll glasyren runt sylten.
Runeberg
Cake
200 g margarine
2 dl sugar
2 egg
3 dl flour
1 dl cookie crumble
1 dl bread crumble
0,5 dl almond flour
2 tsp baking powder
0,5 tsp almond essance
0,5 tsp cardamom
1,5 dl milk
raspberry jam
moisten with
1 dl water
0,5 tsp almond essance
1 - 2 dl raspberry jam
glaze
1 dl icing sugar
2 tsp water
Beat the soft margarine and sugar. Add eggs one at a time, and whisk
together. Combine the dry ingredients in another bowl and then add to the
batter. Pour in the almond essance and cardamom. Finally, stir in milk. Divide
batter into muffin cups. Make a small hole in the batter and add a dollop of
raspberry jam into each hole. Bake cakes at 200 degrees for 20-25 minutes
depending on size. Let them cool.
Soak the cakes with water-almond essance mixture and mix icing sugar and
water and pour the glaze around the jam.
In high school we celebrated Runeberg Day with entertainment, dancing
and cake. One year I had the role of Fredrika on Runeberg Day, fun.
10 Comments
Hyvää Runebergin päivää! Ihania kakkuja! :-)
ReplyDeleteKiitos samoin Maria!
ReplyDeleteYummy! Never seen prettier home-made Runeberg Cakes! Sä niin olet taitava. :)
ReplyDeleteKiitos todella paljon Sofia!
ReplyDeleteHejsan Katarina, kul att du tittat in hos mig:) Du har det ocksa jatte gott har inne och kul att aven du skriver pa tva sprak! Maste fortsatta att titta runt pa alla lackerheter som du postat!
ReplyDeleteKramar,
Nena
Hej Nena, roligt att du kom på besök :) Kram
ReplyDeleteI år såg mina runebergstårtor ut som en fem åring skulle ha gjort dem! Allt gick fel, men det smakade rätt gott:D Dina är i alla fall jättefina:)
ReplyDeleteHej Tara och tack :)
ReplyDeleteHuvudsaken är att dom var goda!
Ha det bra, kram!
Hälsningar från Finland, nu äter vi alla Runebergstårtor!
ReplyDeleteTack för hälsningen! Ja, Runebergstårtor blev det idag :)
Delete