Karelska piroger är traditionella piroger från Norra
Karelen, Finland. Idag äts de i hela Finland. Det finns även versioner med
morot- eller potatis fyllning.
Karelska piroger
20 Piroger
Deg
2 dl vatten
1 1/2 tsk salt
3 dl fint
rågmjöl
2 dl vetemjöl
Fyllning
2 1/2 dl vatten
1 1/2 dl rundkorniga
risgryn
8 dl mjölk
1 1/2 tsk salt
Till
pensling mjölk med smält smör
Tillbehör
4 ägg, hårdkokta
50 g smör
salt
Börja med
fyllningen. Koka upp vattnet. Häll i risgrynen och koka under lock i 10
minuter. Häll på all mjölk och låt koka sakta under lock i ca 40 minuter eller
tills grynen är mjuka., rör om då och då. Smaksätt med salt när gröten är
färdig.
Värm ugnen till
275C. Degen blandas av vatten, salt och mjöl. Arbeta tills degen är smidig.
Rulla den till en rulle och skär i bitar. Platta till med en kavel och kavla ut
till tunna kakor. Lägg dem att vila på varandra med lite mjöl mellan. Lägg
kakorna på bakbordet. Lägg en klick risgrynsfyllning mitt på degplattan. Vik
upp kanterna och nyp med t.ex. tummen och pekfingret runt om för att få en
veckad kant. Grädda pirogerna 5-8 minuter. Pensla med mjölk- och smörblandning
efter gräddningen. Täck pirogerna med en handduk och låt skalet mjukna och
svalna 20-25 minuter före servering. Servera med äggsmör gjort av hackade
hårdkokta ägg blandade med mjukt smör och salt.
Karelian pasties are traditional pasties from North
Karelia, Finland. Today they are eaten throughout Finland. There are also
versions with carrot or potato filling.
Karelian pasties with egg butter
20 pasties
Batter
2 dl water
1 1/2 tsp salt
3 dl rye flour
2 dl flour
Filling
2 1/2 dl water
1 1/2 dl porridge
rice / arborio rice
8 dl milk
1 1/2 tsp salt
For glazing: milk with melted butter
Egg-butter spread
4 egg, hard
boiled
50 g butter
salt
Start with the
filling. Boil water. Add the rice and cook with the lid on for 10 minutes. Pour
all the milk and boil gently under a lid for about 40 minutes or until grains are
tender, stirring occasionally. Season with salt when the porridge is ready.
Preheat
oven to 275C. The dough: mix water, salt and flour. Work until dough is smooth.
Roll it into a roll and cut into pieces. Flatten with a rolling pin and roll
out into thin cakes. Let them rest on each other with a little flour between.
Put the cakes on the baking table. Add a dollop of rice stuffing in the middle
of dough cake. Fold up edges and pinch with thumb and index finger around to
get a crimped edge. Bake the pasties 5-8 minutes. Brush with milk and butter
mixture after baking. Cover the pastries with a towel and let the them soften
and cool 20-25 minutes before serving. Serve with egg-butter spread made of
chopped hard-boiled eggs mixed with softened butter and salt.
4 Comments
Haha, och jag som tänkte fråga om du inte kan sätta in ett bra pirog-recept och så har du redan ett! Bra jobbat, Katarina! /Karolina
ReplyDeleteHej! Jag har just idag gjort en sats till :) Goda!
ReplyDeleteFinns det möjlighet att köpa det i Malmö- Skåne
ReplyDeleteNu vet jag inte om dessa piroger säljs i Malmö, men jag vet att det finns en finsk butik, som heter just Finska butiken, i Stockholm.
Delete