Jordgubbsmarmelad
2 dl vatten
1,25 tsk agar-agarpulver
2 dl socker
200 g jordgubbar (blir ca 1 dl puré)
0,5 tsk citronsaft
strösocker
Mät upp vatten, agar-agar och socker i en
kastrull. Koka upp under omrörning, låt sedan koka på svag värme utan lock i
25-35 minuter till sen blir tjock och sirapsaktig och det bildas tunna
"trådar". Rör om nu och då medan blandningen kokar. Förbered jordgubbarna
under tiden. Koka jordgubbarna i en kastrull ca 5 minuter. Passera jordgubbarna
genom en sil så att du får en slät puré. Ställ åt sidan. Ta bort den
sirapsliknande blandningen från spisen. Blanda ner jordgubbspurén och
citronsaften. Häll blandningen i en fyrkantig plastask, ca 10 x 10 cm stor.
Täck med lock eller folie och låt blandningen stelna åtminstone två timmar i
kylskåp.
Stjälp upp marmeladen på bakplåtspapper.
Skär marmeladen i tärningar och låt torka i rumstemperatur i minst 2 timmar.
Rulla marmeladbitarna i socker och låt dem torka 2 dagar på bakplåtspapper i
rumstemperatur. Sväng dem någon gång under torkningen, och sockra dem
eventuellt en gång till. Förvara i ask med lock i rumstemperatur.
Strawberry Marmalade Candy
2 dl water
1,25 tsp agar-agar powder
2 dl sugar
200 g strawberries (becomes 1 dl puree)
0,5 tsp lemon juice
sugar
Measure the water, agar-agar and sugar in a
saucepan. Bring to boil, stirring occasionally, then let cook on low heat,
uncovered, for 25-35 minutes until the mixture becomes thick and syrupy and
forms thin "threads ". Stir now and then while the mixture boils.
Prepare the strawberries in the meantime. Cook the strawberries in a saucepan
about 5 minutes. Pass the strawberries through a sieve, so that you get a
smooth puree. Set aside.
Remove the syrupy mixture from the heat. Mix
strawberry puree and lemon juice. Pour the mixture into a square plastic box,
about 10 x 10 cm. Cover with lid or foil and bring the mixture to solidify at
least two hours in the refrigerator.
Turn out the jam on a
baking sheet. Cut jam into cubes and let dry at room temperature for at least 2
hours. Roll jam bits in sugar and allow to dry two days on a baking sheet at
room temperature. Turn them once during the drying process, and roll them if
necessary in sugar one more time. Store in a box with a lid at room temperature.
0 Comments