Knådfritt bröd

3 dl vatten
¼ tsk torrjäst
7 dl mjöl
1-2 tsk salt

Blanda mjöl, salt och torrjäst i en stor bunke.  Häll i det rumsvarma vattnet och rör runt så allt blandas. Nu har du en kladdig och lös deg. Täck med plastfolie eller lock och låt jäsa på ett varmt ställe minst 12-24h.
Vänd ner degen försiktigt på mjölad bord. Med mjölade händer platta man till den lite, drar försiktigt i degen och lägger kanterna omlott, fortsätt tills du har en stor bulle. Forma snabbt och varsamt en boll av degen med mjölade händer. Strö rikligt med vetemjöl på en kökshanduk, lägg brödet med skarvsidan ned på handduken och strö över mer vetemjöl. Täck in brödet med handduken låt jäsa ca 2 timmar.

Värm ugnen till 250 grader minst en halvtimme innan degen är färdigjäst. Ställ in en ugnsfast form med lock under uppvärmningen. När ugnen är färdig tar du ut formen ur ugnen. Vänd försiktigt ned brödet i formen med skarvsidan upp. Bry dig inte om om degen ser ut som en enda sladdrig röra, brödet formas under gräddningen. Grädda 30 minuter med lock och ta sedan av locket och grädda ytterligare 15-30 minuter tills brödet är fint gyllenbrunt. Låt svalna på ugnsgaller. Nu har du ett krispigt, segt och gott bröd. Brödet passar bra att rosta följande dagar, om det finns något kvar.



No-Knead bread

3 dl water
¼ tsp dry yeast
7 dl flour
1-2 tsp salt

Mix flour, salt and dry yeast in a large bowl. Pour in the room warm water and stir so everything is mixed. Now you have a sticky and soft dough. Cover with plastic wrap or lid and let rise in a warm place at least 12-24h. Fold the dough gently on floured table. With floured hands flat the bread a bit and and fold over onto itself a few times.  Flour a baking towel and put the bread on the towel, sprinkle with some flour, and then cover the bread with the towel. Let rise until doubled in size, about 2 hours.

Preheat oven to 250 degrees for half an hour before dough is risen. Set a baking pan with a lid in the in the oven during warming. When the oven is ready, remove the form from the oven. Gently fold the bread into the hot pan with the seam side up. Bake 30 minutes with the lid and then remove lid and bake another 15-30 minutes until bread is nicely golden brown. Let cool on wire rack. Now you have a crispy, chewy and good bread. You can toast it the next days, if there is any left.
http://www.youtube.com/watch?v=13Ah9ES2yTU