Knådfritt bröd
3 dl vatten
¼ tsk torrjäst
7 dl mjöl
1-2 tsk salt
Blanda mjöl, salt
och torrjäst i en stor bunke. Häll
i det rumsvarma vattnet och rör runt så allt blandas. Nu har du en kladdig och
lös deg. Täck med plastfolie eller lock och låt jäsa på ett varmt ställe minst
12-24h.
Vänd ner degen
försiktigt på mjölad bord. Med mjölade händer platta man till den lite, drar
försiktigt i degen och lägger kanterna omlott, fortsätt tills du har en stor
bulle. Forma snabbt och varsamt en boll av degen med mjölade händer. Strö
rikligt med vetemjöl på en kökshanduk, lägg brödet med skarvsidan ned på
handduken och strö över mer vetemjöl. Täck in brödet med handduken låt jäsa ca
2 timmar.
Värm ugnen till
250 grader minst en halvtimme innan degen är färdigjäst. Ställ in en ugnsfast
form med lock under uppvärmningen. När ugnen är färdig tar du ut formen ur
ugnen. Vänd försiktigt ned brödet i formen med skarvsidan upp. Bry dig inte om
om degen ser ut som en enda sladdrig röra, brödet formas under gräddningen.
Grädda 30 minuter med lock och ta sedan av locket och grädda ytterligare 15-30
minuter tills brödet är fint gyllenbrunt. Låt svalna på ugnsgaller. Nu har du ett krispigt, segt och gott bröd. Brödet passar bra att rosta följande dagar, om det finns något kvar.
No-Knead bread
3 dl water
¼ tsp dry yeast
7 dl flour
1-2 tsp salt
Mix flour, salt
and dry yeast in a large bowl. Pour in the room warm water and stir so
everything is mixed. Now you have a sticky and soft dough. Cover with plastic
wrap or lid and let rise in a warm place at least 12-24h. Fold the dough gently
on floured table. With floured hands flat the bread a bit and and fold over
onto itself a few times. Flour a
baking towel and put the bread on the towel, sprinkle with some flour, and then
cover the bread with the towel. Let rise until doubled in size, about 2 hours.
Preheat oven to
250 degrees for half an hour before dough is risen. Set a baking pan with a lid
in the in the oven during warming. When the oven is ready, remove the form from
the oven. Gently fold the bread into the hot pan with the seam side up. Bake 30
minutes with the lid and then remove lid and bake another 15-30 minutes until
bread is nicely golden brown. Let cool on wire rack. Now you have a crispy, chewy and good bread. You can toast it the next days, if there is any left.
http://www.youtube.com/watch?v=13Ah9ES2yTU
0 Comments