I dessa kex har jag blandat i smeten lingonpulver och torkade lingon. Jag gillar det syrliga lingonpulvret tillför och det är också trevligt med torkade bär i.  Kexen har knapriga kanter och småsega inuti. Mycket goda!

In these cookies I have mixed lingonberry powder and dried lingonberries into the batter. I like the tartness the lingonberry powder adds and it is also nice to have dried berries in it. The cookies have crunchy edges and a chewy inside. Very tasty!


Lingonberry Cookies

15 pcs


85 g salted butter, soft

1 dl light brown sugar

3/4 dl granulated sugar

1 small egg

0.5 tsp vanilla extract

2.5 dl wheat flour

1 tbsp lingonberry powder

1 tsp baking powder

one pinch of salt

0.5 dl dried lingonberries or cranberries


Stir together the softened butter, light brown sugar and granulated sugar. Add the egg and vanilla, mixing until completely combined. Add the dry ingredients, stirring until just combined. Place the cookie dough in the fridge for 2 hours or longer.

Heat the oven to 175° C. Shape the dough into 15 balls and put them on a baking sheet lined with parchment paper. Bake the cold cookie balls for 18-20 minutes or until the edges of the cookies are golden brown. Allow the cookies to cool. 



Lingon Cookies

15 st


85 g saltat smör, mjukt

1 dl ljust farinsocker

3/4 dl strösocker

1 litet ägg

0,5 tsk vaniljextrakt

2,5 dl vetemjöl

1 msk lingonpulver

1 tsk bakpulver

en nypa salt

0,5 dl torkade lingon eller tranbär


Rör ihop smör, farinsocker och strösocker. Tillsätt ägget och vaniljen och vispa tills allt är helt blandat. Tillsätt de torra ingredienserna och blanda. Ställ kakdegen i kylskåpet i 2 timmar eller längre.

Värm ugnen till 175° C. Forma degen till 15 bollar och lägg dem på en bakplåt klädd med bakplåtspapper. Grädda de kalla kakbollarna i 18-20 minuter eller tills kakornas kanter är gyllenbruna. Låt kakorna svalna.