En enkel sockerkaka med smak av choklad. Jag lade i marmelad också, men det är valbart. Jag använder en marmelad med smak av rom och körsbär, en stor favorit. Tack vare mina föräldrar har jag fått möjlighet att testa marmeladen. Den har en vuxen smak och passar så bra i bakverk med chokladsmak. Ha en bra dag!

A simple chocolate-flavored sponge cake. I also added marmalade, but that's optional. I use a rum-cherry-flavored marmalade, a big favorite. Thanks to my parents, I got the opportunity to try the marmalade. It has a grown-up flavor and goes so well with chocolate-flavored pastries. Have a great day!


Choklad Sockerkaka


1 dl mjölk

1 dl ljust farinsocker eller strösocker

0,5 dl kakaopulver

75 g smör

1,5 dl vetemjöl

0,5 tsk vaniljsocker

3/4 tsk bakpulver

rom-körsbärsmarmelad, valbart


Blanda 0,5 dl mjölk, socker och kakaopulver i en kastrull. Koka upp blandningen. Låt svalna.


Vispa smör och 0,5 dl socker poröst. Vispa i ägget. Tillsätt den avsvalnade mjölkblandningen. Blanda mjöl, vaniljsocker och bakpulver och vänd ner i smeten. Häll smeten i liten smord och mjölad form. Grädda chokladkakan i ugnen i 175 °C i c. 25 minuter. Låt chokladkakan stå i formen i 10 minuter innan den stjälps upp.



Chocolate Sponge Cake


1 dl milk

1 dl light brown sugar or granulated sugar

0.5 dl cocoa powder

75 g butter

1.5 dl wheat flour

0.5 tsp vanilla sugar

3/4 tsp baking powder

rum-cherry marmalade, optional


Mix 0.5 dl milk, sugar and cocoa powder in a saucepan. Bring the mixture to the boil. Leave to cool.


Beat the butter and 0.5 dl sugar until fluffy. Beat in the egg. Add the cooled milk mixture. Mix the flour, vanilla sugar and baking powder and fold into the batter. Pour the batter into a small greased and floured cake tin. Bake the chocolate cake in the oven at 175 °C for approx. 25 minutes. Leave the chocolate cake in the tin for 10 minutes before removing it.