Visste du att det funkar bra att baka med örter? Rosmarin är en ört jag tycker blir god i bakverk, tillsammans med apelsin. Dessa är så saftiga och rosmarinen ger en så god smak, tar inte över men finns där som en lite smaklyftare. Ha en fin dag!

Did you know that baking with herbs works well? Rosemary is an herb that I think goes well in baked goods, along with orange. These are so moist and the rosemary gives such a good flavor, doesn't take over but is there as a little flavor booster. Have a nice day!


Orange & Rosemary Almond Muffins

6 pcs


1 large egg

80 g (1 dl) light brown sugar

0.5 tsp vanilla extract

0.5 tbsp orange zest, grated

65 g (1 1/4 dl) all-purpose flour

20 g (0.5 dl) almond flour

0.5 tsp baking powder

one pinch of salt

70 g butter, melted


Orange Rosemary Syrup

1 tbsp light brown sugar

1 tbsp orange juice

0.5 tsp dried rosemary


Heat the oven to 175°C. Beat the egg, sugar and vanilla until combined. Add the orange zest, flour, almond flour, baking powder and salt and mix until combined. Then add the melted butter. Stir until smooth. Divide the batter in muffin cups and bake for approx. 15 minutes. 


While the muffins are baking, in a small saucepan over medium-low, heat sugar, orange juice and rosemary, stirring often, until the sugar dissolves and the mixture reaches a bubbly simmer. Remove from the heat. Brush the orange-rosemary syrup onto the muffins, allowing it to soak in. Let cool. 



Apelsin & Rosmarin Mandelmuffins

6 st


1 stort ägg

80 g (1 dl) ljust farinsocker

0,5 tsk vaniljextrakt

0,5 msk apelsinskal, rivet

65 g (1 1/4 dl) vetemjöl

20 g (0,5 dl) mandelmjöl

0,5 tsk bakpulver

en nypa salt

70 g smör, smält


Apelsin Rosmarinsirap

1 msk ljust farinsocker

1 msk apelsinjuice

0,5 tsk torkad rosmarin


Värm ugnen till 175°C. Blanda ägg, socker och vanilj. Tillsätt apelsinskal, mjöl, mandelmjöl, bakpulver och salt och blanda ihop allt. Tillsätt sedan det smälta smöret. Rör om tills det är slätt. Fördela smeten i muffinsformar och grädda i ca. 15 minuter.


Medan muffinsen gräddas, värm socker, apelsinjuice och rosmarin i en liten kastrull. Rör runt tills sockret löser sig. Ta bort från värmen. Pensla apelsin-rosmarinsirapen på muffinsen. Låt svalna.