Jag har köpt spanska jordgubbar och de är så goda. Jag gillar inte bitar av jordgubbar i bakvek för jag tycker att det blir för vått. Men så slog tanken mig att mixa jordgubbarna till en puré och använda det i smeten. Och ja, det blev så lyckat. I några av muffinsen La jag en extra klick puré innan ja strödde på smulet. Så goda och fräscha muffins!

I bought Spanish strawberries and they are so delicious. I don't like pieces of strawberries in baked goodies because I think it gets too wet. But then the idea came to me to blend the strawberries into a puree and use it in the batter. And yes, it was so successful. In some of the muffins I added an extra dollop of puree before sprinkling on the crumbs. Such delicious and fresh muffins!



Strawberry Puree Crumb Muffins

5 pcs


Crumb Topping

35 g butter, cold 

0.5 dl light brown sugar 

3/4 dl flour

one pinch of salt


Batter

60 g butter, melted

4 tbsp sugar 

1 large egg

0.5 dl strawberry puree

1/4 tsp vanilla extract

2 dl wheat flour

0.5 tsp baking powder

one pinch of salt

 

Preheat the oven to 175°C. 

Crumb topping: In a bowl stir together all the ingredients until crumbs form. 


Batter: Mix the butter and sugar until fluffy. Add the egg, strawberry puree and vanilla. Then mix in the flour, baking powder and salt. Pour the batter into muffins cups. Top with the crumb mixture, pressing down lightly. Bake the muffins in the oven for about 20 minutes.



Jordgubbspuré Smulmuffins

5 st


Smultopping:

35 g smör, kallt

0,5 dl ljust farinsocker

3/4 dl mjöl

en nypa salt


Smet:

60 g smör, smält

4 msk socker

1 stort ägg

0,5 dl jordgubbspuré

1/4 tsk vaniljextrakt

2 dl vetemjöl

0,5 tsk bakpulver

en nypa salt


Värm ugnen till 175°C.

Smultopping: Rör ihop alla ingredienser i en skål tills det bildas smulor.


Smet: Blanda smör och socker pösigt. Tillsätt ägg, jordgubbspuré och vanilj. Blanda sedan i mjöl, bakpulver och salt. Häll smeten i muffinsformar. Toppa med smulblandningen, tryck ner lätt. Grädda muffinsen i ugnen i ca 20 minuter.