Smakrika muffins med apelsin och lönnsirap. Dessa muffins påminner om madeleines, som är små sockerkakor bakade i en form som påminner om snäckskalsliknande formar. Men har man inte den bakformen kan man lika väl baka dem i muffinsformar, som jag gjort. Gott!

Tasty muffins with orange and maple syrup. These muffins are reminiscent of madeleines, which are small sponge cakes baked in a shape that resembles a seashell-like mold. But if you don't have that baking mold, you can just as well bake them in muffin tins, like I did. Delicious!


Orange Madeleine Muffins

4 pcs


1 egg

0.5 dl light brown sugar

0.5 tbsp maple syrup

30 g butter, melted

10 ml oil

1 tsp orange zest 

1 dl plain flour

0.5 tsp baking powder

one pinch of salt

light brown sugar to top


Beat together the egg, sugar and syrup until the sugar has dissolved.  Add butter, oil and orange zest. Then add flour, baking powder and salt. Mix until smooth. Spoon the mixture evenly into the muffin cups. Sprinkle a little sugar over the top of each of the muffins. Bake at 175 C degrees for 15 minutes. 



Apelsin Madeleinemuffins

4 st


1 ägg

0,5 dl ljust farinsocker

0,5 msk lönnsirap

30 g smör, smält

10 ml olja

1 tsk apelsinskal

1 dl vetemjöl

0,5 tsk bakpulver

en nypa salt

ljust farinsocker till toppen


Vispa ihop ägg, socker och sirap tills sockret har löst sig. Tillsätt smör, olja och apelsinskal. Tillsätt sedan mjöl, bakpulver och salt. Blanda tills det är slätt. Häll blandningen jämnt i muffinsformar. Strö lite socker över toppen av varje muffins. Grädda i 175 grader i ca. 15 minuter.