Cream Cheese Crumb Muffins
4-5 pcs
Crumb Topping:
25 g butter, melted
0,5 dl all-purpose flour
2.5 tbsp light brown sugar
0.5 tsp ground cinnamon
Filling:
80 g cream cheese, softened
2 tbsp granulated white sugar
0.5 tsp cornstarch
0.5 tsp pure vanilla extract
Batter:
30 g butter, melted
20 g oil
3/4 dl light brown sugar
1 egg
0.5 tsp pure vanilla extract
1,5 dl all-purpose flour
0.5 tsp baking powder
one pinch of salt
Preheat oven to 175℃.
Crumb topping: In a bowl stir together all the ingredients until crumbs form.
Filling: In a bowl stir together the cream cheese, sugar, cornstarch and vanilla.
Batter: In a bowl, stir together butter and sugar. Add the egg and vanilla, stir well. Then add the flour, baking powder and salt. Stir until incorporated.
Add in 1 tablespoon of the muffin batter into muffin cups and then add a dollop of cream cheese mixture on top, about 1 tablespoon. Divide the remaining batter among the filled muffin cups. Sprinkle the crumb topping over top. Bake for approx. 20 minutes. Allow the muffins to cool.
Cream Cheese Smulmuffins
4-5 st
Smultopping:
25 g smör, smält
0,5 dl vetemjöl
2 msk ljust farinsocker
0,5 tsk kanel
Fyllning:
80 g färskost
2 msk strösocker
0,5 tsk majsstärkelse
0,5 tsk vaniljextrakt
Smet:
30 g smör, smält
20 g olja
3/4 dl ljust farinsocker
1 ägg
0,5 tsk vaniljextrakt
1,5 dl vetemjöl
0,5 tsk bakpulver
en nypa salt
Värm ugnen till 175 ℃.
Smula topping: Rör ihop alla ingredienser i en skål tills det bildas smulor.
Fyllning: Rör ihop färskost, socker, majsstärkelse och vanilj i en skål.
Smet: I en skål, rör ihop smör och socker. Tillsätt ägget och vaniljen, rör om väl. Tillsätt sedan mjöl, bakpulver och salt. Rör om tills allt är blandat.
Lägg i 1 msk av muffinssmeten i muffinsformar och lägg sedan en klick färskostblandning ovanpå, ca 1 msk. Fördela resterande smet på de fyllda muffinsen. Strö smuldegen över toppen. Grädda i ca. 20 minuter. Låt muffinsen svalna.
0 Comments