Åh, de här muffinsen med en fyllning av krämig färskost och smultopping blev så goda. De smälter i munnen. I en muffins får du mjukhet, saftighet och knaprighet. Toppen :) 

Oh, these muffins with a creamy cream cheese filling and crumble topping turned out so good. They melt in your mouth. In one muffin you get softness, moistness and crunch. Great :) 



Cream Cheese Crumb Muffins 

4-5 pcs


Crumb Topping:

25 g butter, melted

0,5 dl all-purpose flour

2.5 tbsp light brown sugar

0.5 tsp ground cinnamon


Filling:

80 g cream cheese, softened

2 tbsp granulated white sugar

0.5 tsp cornstarch

0.5 tsp pure vanilla extract


Batter:

30 g butter, melted

20 g oil

3/4 dl light brown sugar

1 egg

0.5 tsp pure vanilla extract

1,5 dl all-purpose flour

0.5 tsp baking powder

one pinch of salt


Preheat oven to 175℃. 

Crumb topping: In a bowl stir together all the ingredients until crumbs form. 

Filling: In a bowl stir together the cream cheese, sugar, cornstarch and vanilla. 

Batter: In a bowl, stir together butter and sugar. Add the egg and vanilla, stir well. Then add the flour, baking powder and salt. Stir until incorporated.

Add in 1 tablespoon of the muffin batter into muffin cups and then add a dollop of cream cheese mixture on top, about 1 tablespoon. Divide the remaining batter among the filled muffin cups. Sprinkle the crumb topping over top. Bake for approx. 20 minutes. Allow the muffins to cool.



Cream Cheese Smulmuffins

4-5 st


Smultopping:

25 g smör, smält

0,5 dl vetemjöl

2 msk ljust farinsocker

0,5 tsk kanel


Fyllning:

80 g färskost

2 msk strösocker

0,5 tsk majsstärkelse

0,5 tsk vaniljextrakt


Smet:

30 g smör, smält

20 g olja

3/4 dl ljust farinsocker

1 ägg

0,5 tsk vaniljextrakt

1,5 dl vetemjöl

0,5 tsk bakpulver

en nypa salt


Värm ugnen till 175 ℃.

Smula topping: Rör ihop alla ingredienser i en skål tills det bildas smulor.

Fyllning: Rör ihop färskost, socker, majsstärkelse och vanilj i en skål.

Smet: I en skål, rör ihop smör och socker. Tillsätt ägget och vaniljen, rör om väl. Tillsätt sedan mjöl, bakpulver och salt. Rör om tills allt är blandat.

Lägg i 1 msk av muffinssmeten i muffinsformar och lägg sedan en klick färskostblandning ovanpå, ca 1 msk. Fördela resterande smet på de fyllda muffinsen. Strö smuldegen över toppen. Grädda i ca. 20 minuter. Låt muffinsen svalna.