Cinnamon Roll Shortbread Cake
Crust & Topping
60 g butter, soft
0.5 dl caster sugar
0.5 tsp vanilla extract
1.5 dl all-purpose flour
one pinch of salt
Filling:
15 g butter, soft
2 tbsp light brown sugar
3/4 tsp cinnamon
0.5 tsp cardamom
Preheat the oven to 175°C. Line a20 x 12 cm baking pan with parchment paper.
In a bowl, stir together butter, sugar until light and fluffy. Add vanilla extract, flour and salt. Mix until just combined to avoid overworking the dough. Press about 2/3 of the dough into the prepared pan, reserving the remaining dough for the top layer. Refrigerate the crust for 15 minutes before baking. Place the baking pan in the oven and bake for 15 minutes. For the filling combine the butter, sugar, cinnamon and cardamom until combined.
Drop the cinnamon roll filling by the spoonful onto the partially baked shortbread crust and spread evenly. Crumble the remaining shortbread dough on top of the filling. Bake for about 20 minutes, until the top is golden brown and the filling is bubbling. Let cool.
Kanelbulle-Mördegskaka
Botten & Topping
60 g smör, mjukt
0,5 dl strösocker
0,5 tsk vaniljextrakt
1,5 dl vetemjöl
en nypa salt
Fyllning:
15 g smör, mjukt
2 msk ljust farinsocker
3/4 tsk kanel
0,5 tsk kardemumma
Värm ugnen till 175°C. Klä en ugnsform 20 x 12 cm med bakplåtspapper.
I en skål, rör ihop smör, socker tills det är ljust och fluffigt. Tillsätt vaniljextrakt, mjöl och salt. Blanda tills den precis blandas för att undvika att degen överarbetas. Tryck ut cirka 2/3 av degen i den förberedda formen, spara den återstående degen för det översta lagret. Kyl botten i 15 minuter innan den gräddas. Sätt in bakformen i ugnen och grädda i 15 minuter. Till fyllningen blanda ihop smör, socker, kanel och kardemumma tills det blandas. Lägg ut fyllningen med en sked på den delvis bakade mördegsbotten och fördela jämnt. Smula resterande mördegsdeg ovanpå fyllningen. Grädda i ca 20 minuter, tills toppen är gyllenbrun och fyllningen bubblar. Låt svalna.
0 Comments