Mini Cheesecakes
Botten
50 g digestivekex, smulor
0,5 msk socker
20 g smör, smält
Fyllning
150 g naturell färskost, rumsvarm
80 g gräddfil
0.5 dl strösocker
0,5 tsk vaniljextrakt
en nypa salt
1 ägg
Värm ugnen till 150°C.
Rör digestivekexsmulor, socker och smält smör i en skål. Tryck bladningen i botten och upp på sidorna av små silikonformar (går att använda en större form också). Grädda i ca 10 minuter.
Vispa färskost, gräddfil, socker, vanilj och salt tills det är helt slät. Tillsätt ägget och blanda tills de precis blandat sig. Du vill inte vispa in luft i blandningen vid det här laget. Häll på kexbotten. Grädda tills mitten inte skakar, ungefär 30 minuter. Låt svalna och ställ sedan i kylen i minst ett par timmar, gärna över natten.
Mini Cheesecakes
Crust
50 g digestive biscuits, crumbs
0.5 tbsp sugar
20 g butter, melted
Filling
150 g natural cream cheese, room temperature
80 g sour cream
0.5 dl granulated sugar
0.5 tsp vanilla extract
a pinch of salt
1 egg
Heat the oven to 150°C.
Stir digestive biscuit crumbs, sugar and melted butter in a bowl. Press the mixture into the bottom and up the sides of small silicone molds (you can use a larger baking pan as well). Pre-bake for about 10 minutes.
Beat cream cheese, sour cream, sugar, vanilla and salt until completely smooth. Add the egg and mix until just combined. You don't want to whisk air into the mixture at this point. Pour on the crust base. Bake until center no longer jiggles, about 30 minutes. Allow to cool and then refrigerate for at least a couple of hours, preferably overnight.
0 Comments