Cinnamon Bun Crumb Cake
40 g butter, soft
20 g oil
1 1/4 dl light brown sugar
0.5 dl creme fraiche
1 large egg
3/4 tsp vanilla extract
1.5 dl wheat flour
3/4 tsp baking powder
1 tsp cinnamon
0.5 tsp cardamom
one pinch of salt
Crumbs
30 g butter, soft
3/4 dl wheat flour
0.5 dl sugar
0.5 tsk cinnamon
1/4 tsp cardamom
one pinch of salt
Preheat the oven to 175 C degrees. Stir together the butter, oil and sugar until well combined. Add the creme fraiche and vanilla, stir until light and fluffy. Mix in the egg. Add flour, baking powder, cinnamon, cardamom and salt. Mix to a smooth batter. Pour the batter into a baking pan lied with parchment paper. Mix all the ingredients for the crumbs and sprinkle it on the cake batter. Bake for about 20-25 minutes. Let cool.
Kanelbulle Smulkaka
40 g smör, mjukt
20 g olja
1 1/4 dl ljust farinsocker
0,5 dl creme fraiche
1 stort ägg
3/4 tsk vaniljextrakt
1,5 dl vetemjöl
3/4 tsk bakpulver
1 tsk kanel
0,5 tsk kardemumma
en nypa salt
Smuldeg:
30 g smör, mjukt
3/4 dl vetemjöl
0,5 dl socker
0,5 tsk kanel
1/4 tsk kardemumma
en nypa salt
Värm ugnen till 175 C grader. Rör ihop smör, olja och socker tills det är väl blandat. Tillsätt creme fraiche och vanilj och rör om tills det blir ljust och fluffigt. Blanda i ägget. Tillsätt mjöl, bakpulver, kanel, kardemumma och salt. Blanda till en slät smet. Häll smeten i en bakform klädd med bakplåtspapper. Blanda ihop alla ingredienser till smuldegen och strö den på kaksmeten. Grädda i ca 20-25 minuter. Låt svalna.
0 Comments