Det här är ett bakverk som påminner om kanelbullar till smak. Har man inte tid att baka kanelbullar, då kan jag rekommendera denna kaka. Så saftig och god!

This is a pastry that tastes like cinnamon buns. If you don't have time to bake cinnamon buns, I can recommend this cake. So moist and delicious!



Cinnamon Bun Crumb Cake


40 g butter, soft

20 g oil

1 1/4 dl light brown sugar

0.5 dl creme fraiche

1 large egg

3/4 tsp vanilla extract

1.5 dl wheat flour

3/4 tsp baking powder

1 tsp cinnamon

0.5 tsp cardamom

one pinch of salt


Crumbs

30 g butter, soft

3/4 dl wheat flour

0.5 dl sugar

0.5 tsk cinnamon

1/4 tsp cardamom

one pinch of salt


Preheat the oven to 175 C degrees. Stir together the butter, oil and sugar until well combined. Add the creme fraiche and vanilla, stir until light and fluffy. Mix in the egg. Add flour, baking powder, cinnamon, cardamom and salt. Mix to a smooth batter. Pour the batter into a baking pan lied with parchment paper. Mix all the ingredients for the crumbs and sprinkle it on the cake batter. Bake for about 20-25 minutes. Let cool. 



Kanelbulle Smulkaka


40 g smör, mjukt

20 g olja

1 1/4 dl ljust farinsocker

0,5 dl creme fraiche

1 stort ägg

3/4 tsk vaniljextrakt

1,5 dl vetemjöl

3/4 tsk bakpulver

1 tsk kanel

0,5 tsk kardemumma

en nypa salt


Smuldeg:

30 g smör, mjukt

3/4 dl vetemjöl

0,5 dl socker

0,5 tsk kanel

1/4 tsk kardemumma

en nypa salt


Värm ugnen till 175 C grader. Rör ihop smör, olja och socker tills det är väl blandat. Tillsätt creme fraiche och vanilj och rör om tills det blir ljust och fluffigt. Blanda i ägget. Tillsätt mjöl, bakpulver, kanel, kardemumma och salt. Blanda till en slät smet. Häll smeten i en bakform klädd med bakplåtspapper. Blanda ihop alla ingredienser till smuldegen och strö den på kaksmeten. Grädda i ca 20-25 minuter. Låt svalna.