Raspberry Crumb Muffins
Crumb Topping:
30 g butter, cold
0.5 dl light brown sugar
0.5 tbsp all purpose flour
one pinch of salt
Cake
50 g butter, softened
1 dl light brown sugar
1 egg, room temperature
0.5 dl cream cheese
1 tsp vanilla extract
1.5 dl all purpose flour
3/4 tsp baking powder
one pinch of salt
1 dl raspberries, fresh or frozen
Preheat oven to 175 C. Mix the crumb topping ingredients together in a bowl, using your fingertips to work the butter in to the flour and sugar until the butter is evenly dispersed and the mixture is crumbly. Set aside.
Cream the butter and sugar together until light and fluffy by hand in a bowl. Add the egg and stir. Then add the cream cheese and vanilla extract. Stir in the flour, baking powder and salt. Finally fold in the raspberries, stirring just enough to get them evenly distributed. Pour the batter into muffin cups and sprinkle the crumbs over. Bake for about 15-20 minutes.
Hallon Smulmuffins
Smultopping:
30 g smör, kallt
0,5 dl ljust farinsocker
0,5 msk vetemjöl
en nypa salt
Smet
50 g smör, mjukt
1 dl ljust farinsocker
1 ägg, rumstempererat
0,5 dl färskost
1 tsk vaniljextrakt
1,5 dl vetemjöl
3/4 tsk bakpulver
en nypa salt
1 dl hallon, färska eller frysta
Värm ugnen till 175 C. Blanda ingredienserna till smultoppingen i en skål, använd fingertopparna för att arbeta in smöret med mjölet och sockret tills smöret är jämnt fördelat och blandningen är smulig. Ställ åt sidan.
Rör ihop smör och socker tills det är ljust och pösigt för hand i en skål. Tillsätt ägget och rör om. Tillsätt sedan färskosten och vaniljextraktet. Rör ner mjöl, bakpulver och salt. Vänd till sist ner hallonen och rör om precis så mycket att de blir jämnt fördelade. Häll smeten i muffinsformar och strö smulorna över. Grädda i ca 15-20 minuter.
0 Comments