Kex med smultopping? Ja, men visst det funkar och blir så gott och extra knaprigt. Jag gillar bakverk md smultopping och bakar ofta mjuka bakverk med smultopping. Men nu ville jag även göra kexen lyxigare :) Mycket goda!

Cookies with crumb topping? Yes, but of course it works and turns out so good and extra crunchy. I like pastries with crumb topping and often bake soft cakes with crumb topping. But now I also wanted to make these cookies more luxurious :) Very good! 



Cookies with Crumb Topping 


Crumb Topping

60 g butter, room temperature 

0.5 dl light brown sugar

1 1/4 dl all purpose flour

0.5 tsp ground cinnamon

one pinch of salt


Cookies

75 g butter, soft

1 1/4 dl light brown sugar

1 egg

0.5 tsp vanilla extract

2 3/4 dl all purpose flour

0.5 tsp  baking powder

0.5 tsp cinnamon

one pinch of salt


Preheat oven to 175°C. 

Crumb Topping: Mix all the crumb ingredients together in a bowl until evenly mixed. Refrigerate while making cookie dough.

Cookies: Mix together the butter and sugar until combined and smooth. Add the egg and vanilla and and mix. Then add the flour, baking powder, salt and stir until dough comes together evenly. Scoop the dough using a cookie scoop or spoon and place them on a lined baking sheet. Make an indentation in the center of each cookie ball forming a well for the crumb topping. Crumble the topping into the center of the dough pressing lightly to stick. Bake the cookies for 10-12 minutes, or until edges start to get golden. Remove from oven and allow to cool. 



Cookies med Smultopping


Smultopping

60 g smör, rumstempererat

0,5 dl ljust farinsocker

1 1/4 dl vetemjöl

0,5 tsk mald kanel

en nypa salt


Småkakor

75 g smör, mjukt

1 1/4 dl ljust farinsocker

1 ägg

0,5 tsk vaniljextrakt

2 3/4 dl vetemjöl

0,5 tsk bakpulver

0,5 tsk kanel

en nypa salt


Värm ugnen till 175°C.

Smultopping: Blanda alla smulingredienser i en skål tills det är jämnt blandat. Kyl medan du gör kakdegen.

Kakor: Blanda ihop smör och socker tills det är blandat och slätt. Tillsätt ägget och vaniljen och blanda. Tillsätt sedan mjölet, bakpulvret, saltet och rör om tills degen är jämn. Skopa degen med en kakskopa eller sked och lägg dem på en bakplåtspappersklädd plåt. Gör en fördjupning i mitten av varje kakboll. Smula toppingen i fördjupningen och tryck lätt till så att den fastnar. Grädda kakorna i 10-12 minuter, eller tills kanterna börjar bli gyllene. Ta ut från ugnen och låt svalna.