Ugnsbakad äggplanta med tomat och ost, också kallad Melanzane alla Parmigiana. En stor favorit hos mig. Enkel att laga med endast få ingredienser. Man kan även använda sig av en färdig tomatsås om man så vill. Gott!

Baked eggplant with tomato and cheese, also called Melanzane alla Parmigiana. A big favorite of mine. Easy to cook with only a few ingredients. You can also use a ready-made tomato sauce if you wish. Delicious!


Ugnsbakad Äggplanta med Tomat och Mozzarella


2 äggplantor

olja

salt 

peppar


Tomatsås

olja

1 röd lök, finhackad

1 vitlöksklyfta, finhackad

2 burkar tomatkross

örter

salt

svartpeppar


125 g mozzarella

75 g riven parmesan 


Tvätta äggplantorna och skär dem i tunna skivor. Strö på salt och ställ åt sidan i 15 minuter. Torka av dem och pensla skivorna med olja och strö över salt och peppar. Rosta dem i 200 C ugn i 15 min.

Hetta upp olja i en kastrull och stek den hackade löken och vitlöken. Fräs ett par minuter, tillsätt tomatkross och kryddor. Sjud i 10 minuter.

I botten på en ugnsfast form lägg lite tomatsås. Toppa med med  skivor av äggplanta, mozzarella och parmesan. Gör detta tre gånger och strö överst parmesan ost och mozzarella. Grädda 25 minuter.



Baked Eggplant with Tomato and Mozzarella


2 eggplants

oil

salt 

pepper


Tomato Sauce

oil

1 red onion, chopped 

1 clove of garlic, chopped

2 cans of diced tomatoes

herbs

salt

black pepper


125 g mozzarella

75 g grated parmesan


Wash the eggplants and cut them into thin slices. Sprinkle with salt and set aside for 15 minutes. Dry them and brush the slices with oil and sprinkle with salt and pepper. Roast them in a 200 C oven for 15 min.

Heat oil in a pan and fry the chopped onion and garlic. Saute for a couple of minutes, add the tomatoes and spices. Let simmer for 10 minutes.

At the bottom of an ovenproof dish, put some tomato sauce. Top with slices of eggplant, mozzarella and parmesan. Do this three times and sprinkle parmesan cheese and mozzarella on top. Bake for 25 minutes.