Cinnamon Roll Shortbread Squares
Shortbread:
75 g butter, soft
0.5 dl light brown sugar
3/4 tsp vanilla extract
1 3/4 dl all-purpose flour
one pinch of salt
Filling:
20 g butter, soft
0.5 dl light brown sugar
0.5 tsp cinnamon
1/4 tsp cardamom
1/4 tsp vanilla extract
Preheat the oven to 175°C. Line a 20 x 12 cm baking pan with parchment paper.
In a bowl, stir together butter and sugar until light and fluffy. Add vanilla extract, flour and salt. Mix until fully incorporated.
Press about 2/3 of the dough into the prepared pan, reserving the remaining dough for the top layer. Refrigerate the crust for 15 minutes before baking. Place the pan in the oven and bake for about 10 minutes.
For the filling stir together the butter, sugar, cinnamon, cardamom and vanilla extract until combined.
Spread the filling onto the crust. Crumble the remaining shortbread dough onto the filling. Bake for 20-25 minutes, until the top is golden brown and the filling is bubbling. Allow to cool.
Kanelbulle Mördegsrutor
Mördeg:
75 g smör, mjukt
0,5 dl ljust farinsocker
3/4 tsk vaniljextrakt
1 3/4 dl vetemjöl
en nypa salt
Fyllning:
20 g smör, mjukt
0,5 dl ljust farinsocker
0.5 tsk kanel
1/4 tsk kardemumma
1/4 tsk vaniljextrakt
Värm ugnen till 175°C. Klä en bakform 20 x 12 cm med bakplåtspapper.
I en skål, rör ihop smör och socker tills det är ljust och fluffigt. Blanda i vaniljextrakt, mjöl och salt.
Tryck ut cirka 2/3 av degen i den förberedda formen, spara den återstående degen för det översta lagret. Kyl degen i 15 minuter innan den gräddas. Sätt in formen i ugnen och grädda i 10 minuter.
Till fyllningen rör ihop smör, socker, kanel, kardemumma och vaniljextrakt. Bred ut fyllningen på botten. Smula över resterande mördeg på fyllningen. Grädda i 20-25 minuter, tills toppen är gyllenbrun och fyllningen bubblar. Låt svalna.
0 Comments