Lemon Blueberry Jam Coffee Cake
60 g butter
1 dl sugar
1 egg
0.5 dl quark
1 tbsp lemon juice
1 tsp lemon zest
1 3/4 dl all-purpose flour
0.5 tsp baking powder
one pinch of salt
blueberry jam
Streusel
15 g butter
0.5 dl all-purpose flour
1.5 tbsp sugar
In a bowl stir together the butter and sugar until light and fluffy. Add the egg, quark, lemon juice and lemon zest. Then add flour, baking powder, and salt. Stir to combine.
For the streusel, combine butter, flour and sugar until crumbly. Line a small springform pan with parchment paper. Spread the batter into the pan. Top with jam and swirl it around. Sprinkle on the crumbs. Bake at 175 C degrees for about 30 minutes.
Citron Blåbärssyltkaka
60 g smör
1 dl socker
1 ägg
0,5 dl kvarg
1 msk citronsaft
1 tsk citronskal
1 3/4 dl vetemjöl
0,5 tsk bakpulver
en nypa salt
blåbärssylt
Smuldeg
15 g smör
0,5 dl vetemjöl
1,5 msk socker
Rör ihop smör och socker i en skål tills det blir ljust och fluffigt. Tillsätt ägg, kvarg, citronsaft och citronskal. Tillsätt sedan mjöl, bakpulver och salt. Rör om tills slät. För smuldegen, blanda smör, mjöl och socker tills det är smuligt.
Klä en liten springform med bakplåtspapper. Bred ut smeten i formen. Toppa med sylt och snurra runt. Strö på smulorna. Grädda i 175 grader i ca 30 minuter.
0 Comments