Citron och blåbär är ju en klassisk smakkombination. I dessa har jag blåbärssylt, men du kan även använda blåbär. Eller så kan man ta en annan sylt, kanske hallon?  Mycket god kaka och smulet ovanpå gillar jag extra mycket :)

Lemon and blueberries are a classic flavor combination. In these I have blueberry jam, but you can also use blueberries. Or you can take another jam, maybe raspberry? Very good cake and I especially like the crumble on top :)



Lemon Blueberry Jam Coffee Cake


60 g butter

1 dl sugar

1 egg

0.5 dl quark 

1 tbsp lemon juice

1 tsp lemon zest

1 3/4 dl all-purpose flour

0.5 tsp baking powder

one pinch of salt

blueberry jam


Streusel

15 g butter

0.5 dl all-purpose flour

1.5 tbsp sugar


In a bowl stir together the butter and sugar until light and fluffy. Add the egg, quark, lemon juice and lemon zest. Then add flour, baking powder, and salt. Stir to combine. 

For the streusel, combine butter, flour and sugar until crumbly. Line a small springform pan with parchment paper. Spread the batter into the pan. Top with jam and swirl it around. Sprinkle on the crumbs. Bake at 175 C degrees for about 30 minutes.



Citron Blåbärssyltkaka


60 g smör

1 dl socker

1 ägg

0,5 dl kvarg

1 msk citronsaft

1 tsk citronskal

1 3/4 dl vetemjöl

0,5 tsk bakpulver

en nypa salt

blåbärssylt


Smuldeg

15 g smör

0,5 dl vetemjöl

1,5 msk socker


Rör ihop smör och socker i en skål tills det blir ljust och fluffigt. Tillsätt ägg, kvarg, citronsaft och citronskal. Tillsätt sedan mjöl, bakpulver och salt. Rör om tills slät. För smuldegen, blanda smör, mjöl och socker tills det är smuligt.

Klä en liten springform med bakplåtspapper. Bred ut smeten i formen. Toppa med sylt och snurra runt. Strö på smulorna. Grädda i 175 grader i ca 30 minuter.