Smulpaj eller kakor med smuldeg är ett av det godaste bakverk som finns :) Håller du med? Dessa krämiga rutor har en fyllning av kvarg, lemoncurd och blåbär. Så goda! 

Crumb pies or crumb cakes are one of the tastiest pastries out there :) Do you agree? These creamy squares have a filling of quark, lemon curd and blueberries. So good!

Krämig Blåbär-Lemon Curdpaj


Smuldeg

2 dl vetemjöl

3/4 dl socker

1 tsk bakpulver

0,5 tsk vaniljextrakt

60 g smör, smält


Kaksmet

2/3 av smuldegen

0,5 dl kvarg

0,5 ägg


Fyllning

2 dl blåbär

60 g kvarg

0,5 dl socker

0,5 ägg

2 msk lemoncurd

0,5 tsk vaniljextrakt


Smultopping

1/3 av smuldegen


Blanda de torra ingredienserna till smulblandningen och tillsätt till sist det smälta smöret. Dela blandningen i två separata skålar. Använd 2/3 av smulblandningen till kaksmeten. Lämna en tredjedel för att strö ovanpå.


Tillsätt kvarg och ägg till kaksmeten. Bred ut blandningen i en bakform, ca 20  cm x 20 cm, täckt med bakplåtspapper. Lägg på blåbären.

Blanda kvarg, socker, ägg, lemoncurd och vanilj. Häll blandningen över blåbären. Strö till sist på smulblandningen. Grädda i 175 graders C ugn i ca 35-40 minuter.



Creamy Blueberry-Lemon Curd Pie


Crumb Dough

2 dl wheat flour

3/4 dl sugar

1 tsp baking powder

0.5 tsp vanilla extract

60 g butter, melted


Cake Batter

2/3 of the crumb dough

0.5 dl quark

0.5 eggs


Filling

2 dl blueberries

60 g quark

0.5 dl sugar

0.5 eggs

2 tbsp lemon curd

0.5 tsp vanilla extract


Crumb Topping

1/3 of the crumb dough


Mix the dry ingredients into the crumb mixture and finally add the melted butter. Divide the mixture into two separate bowls. Use 2/3 of the crumb mixture for the cake batter. Remaining crumb dough is used for topping.


Add quark and egg to the cake batter. Spread the mixture in a baking tin, approx. 20 cm x 20 cm, covered with baking paper. Add the blueberries.

Mix quark, sugar, egg, lemon curd and vanilla. Pour the mixture over the blueberries. Finally sprinkle on the crumb mixture. Bake in a 175 degree C oven for about 35-40 minutes.