Kex är något jag gillar att ha hemma, för de håller länge. Men man kan även frysa ogräddade kakor och bara ta fram och grädda när man snabbt vill ha något gott med kaffet :) Dessa är mjuka cookies med smak av choklad. 

Cookies are something I like to have at home, because they last a long time. But you can also freeze unbaked cookies and just take them out and bake them when you quickly want something good with your coffee :) These are soft cookies with a chocolate flavor.

Chocolate Cookies

10 pcs


60 g butter, soft

1 dl brown sugar

2 tbsp light brown sugar

0.5 tsp vanilla extract

1 small egg

1.5 dl all-purpose flour

0.5 dl unsweetened cocoa powder

1/4 tsp baking soda

one pinch of salt

0.5 dl chocolate chips


Preheat the oven to 175 C. Line 2 baking sheets with parchment paper.

Stir together the butter and sugars until well-combined. Stir in vanilla and egg until incorporated. Add the flour, cocoa powder, baking soda, and salt. Mix. The dough should be soft and a little sticky. Stir in the chocolate chips. Scoop out 1 tablespoons of dough and place 5 cm apart on the baking sheet. Bake for 7-10 minutes, or until cookies are set. They will be puffy and still look a little underbaked in the middle.



Choklad Cookies

10 st


60 g smör, mjukt

1 dl farinsocker

2 msk ljust farinsocker

0,5 tsk vaniljextrakt

1 litet ägg

1,5 dl vetemjöl

0,5 dl osötat kakaopulver

1/4 tsk bikarbonat

en nypa salt

0,5 dl chokladbitar


Värm ugnen till 175 C. Klä 2 plåtar med bakplåtspapper.

Rör ihop smör och socker tills det är väl blandat. Rör ner vanilj och ägg tills det är blandat. Tillsätt mjöl, kakaopulver, bikarbonat och salt. Blanda. Degen ska vara mjuk och lite kladdig. Rör ner chokladbitarna. Skopa ur 1 msk deg och lägg 5 cm ifrån varandra på plåten. Grädda i 7-10 minuter, eller tills kakorna stelnat. De blir pösiga och ser fortfarande lite undergräddade ut i mitten.