Detta är receptet jag använder när jag bakar tårtbotten. Botten blir hög och fin. Viktigt är att vispa ägg och socker fluffigt, gärna i minst 5 minuter. Jag vill också dela med mig av ett tips som gör det lättare att dela tårtbotten, vilket är att frysa det innan man skär i den. Ha en toppen dag!

This is the recipe I use when I bake sponge cake. The cake will be high and nice. It is important to beat the eggs and sugar fluffy, preferably for at least 5 minutes. I also want to share a tip that makes it easier to divide the cake base, which is to freeze it before cutting it. Have a great day!


Tårtbotten


4 ägg

2 dl strösocker

1 dl potatismjöl

1 dl vetemjöl

2 tsk vaniljsocker

1.5 tsk bakpulver


Värm ugnen till 175°C. Smörj och mjöla en 24 cm bakform väl.

Vispa ägg, strösocker och vaniljsocker vitt och fluffigt med en elvisp i ca. 5-6 minuter. Sikta ner de torra ingredienserna och vänd försiktigt runt till en klumpfri smet. Häll smeten i bakformen och grädda i nedre delen av ugnen i ca. 35-40 minuter. Tag ut och låt svalna. Dela i tre bottnar.



Sponge Cake


4 eggs

2 dl caster sugar

1 dl potato flour

1 dl wheat flour

2 tsp vanilla sugar

1.5 tsp baking powder


Heat the oven to 175°C. Grease and flour a 24 cm baking tin well.

Beat eggs, caster sugar and vanilla sugar white and fluffy with an electric whisk for approx. 5-6 minutes. Sieve the dry ingredients and gently fold into a lump-free batter. Pour the batter into the baking tin and bake in the lower part of the oven for approx. 35-40 minutes. Remove from the oven and let cool. Divide the cake into three parts.