En saftig kaffekaka med god smak av kaffe. Jag tycker att kaffe i bakverk är så gott. För att få även mer kaffesmak gjorde jag en kaffeglasyr. Mums, så gott! 

A moist coffee cake with a good taste of coffee. I think coffee in pastries is so good. To get even more coffee flavor, I made a coffee glaze. Yum, so good!


Coffee Bundt Cake


40 g butter, softened

25 g vegetable oil

1.5 dl light brown sugar

1 large egg

3/4 dl sour cream

3/4 tsp vanilla extract

2 dl all-purpose flour

3/4 tsp baking powder

one pinch of salt

1 tbsp ground espresso beans

1 tsp instant coffee powder


Preheat the oven to 175 C. In a bowl, stir together the butter, oil and sugar until creamy. Add the egg and stir well. Then add the sour cream and vanilla extract. Mix in the remaining ingredients. Grease and flour a small bundt cake pan. Pour the batter into the prepared pan. Bake in the oven for 20-25 minutes, or until an inserted toothpick comes out clean. Let the cake cool in the pan for about 10 minutes. Decorate with coffee icing made of icing sugar, instant coffee powder and water. 




Saftig Kaffekaka


40 g smör, mjukt

25 g vegetabilisk olja

1,5 dl ljust farinsocker

1 stort ägg

3/4 dl gräddfil

3/4 tsk vaniljextrakt

2 dl vetemjöl

3/4 tsk bakpulver

en nypa salt

1 msk malda espressobönor

1 tsk snabbkaffepulver


Värm ugnen till 175 C. I en skål, rör ihop smör, olja och socker tills det blir krämigt. Tillsätt ägget och rör om väl. Tillsätt sedan gräddfilen och vaniljextraktet. Blanda i resterande ingredienser. Smörj och mjöla en liten bakform. Häll smeten i bakformen. Grädda i ugnen i 20-25 minuter. Låt kakan svalna i formen i ca 10 minuter. Dekorera med en kaffeglasyr gjord på florsocker, snabbkaffepulver och vatten.