Strawberry Crumb Cake
Strawberry Sauce:
1.5 dl strawberries, sliced
1 tbsp light brown sugar
0.5 tsp cornstarch, dissolved in 1 tsp water
Cream Cheese Layer:
75 g cream cheese
0.5 egg
1.5 tbsp light brown sugar
0.5 lemon zest, optional
Cake:
45 g butter, cold
1.5 dl flour
0.5 dl light brown sugar
0.5 tsp baking powder
one pinch of salt
0.5 egg
0.5 dl creme fraiche
0.5 tsp vanilla extract
For the Strawberry Sauce:
In a saucepan, put strawberries, sugar and dissolved cornstarch. Stir to combine and bring to a boil. Then reduce the heat and let simmer for 5-8 minutes or just until thickened to a jam-like consistency.
For the Custard:
In a bowl, stir cream cheese, egg and sugar until smooth. Set aside.
For the Cake:
Preheat oven to 175° C. Line a 14 cm springform pan with parchment paper.
In a bowl, combine butter, flour and sugar until crumbly. Reserve 0.5 dl for the topping. To the rest of the flour mixture, mix in baking powder and salt. Then add egg, creme fraiche and vanilla. Mix, it will be lumpy, which is ok. Spread the cake batter evenly into bottom of the springform pan. Top with the custard layer, leaving a 1 cm border around edge of pan. Spoon strawberry sauce evenly over the top. Then sprinkle with the reserved crumb mixture on top. Bake for approx. 40 minutes or until edges are golden and cake is puffed up. Let cool completely.
Jordgubbssmulkaka
Jordgubbssås:
1,5 dl jordgubbar, skivade
1 msk ljust farinsocker
0,5 tsk majsstärkelse, löst i 1 tsk vatten
Färskostlager:
75 g färskost
0,5 ägg
1,5 msk ljust farinsocker
0,5 citronskal, valfritt
Kaka:
45 g smör, kallt
1,5 dl mjöl
0,5 dl ljust farinsocker
0,5 tsk bakpulver
en nypa salt
0,5 ägg
0,5 dl creme fraiche
0,5 tsk vaniljextrakt
Jordgubbssås:
I en kastrull, lägg jordgubbar, socker och löst majsstärkelse. Rör om och låt koka upp. Sänk sedan värmen och låt sjuda i 5-8 minuter eller bara tills det tjocknat till en syltliknande konsistens.
Färskostblandning:
I en skål, blanda färskost, ägg och socker tills det är slätt. Ställ åt sidan.
Kaksmet:
Värm ugnen till 175° C. Klä en 14 cm springform med bakplåtspapper.
I en skål, blanda smör, mjöl och socker tills det är smuligt. Spara 0,5 dl till toppingen. Till resten av mjölblandningen, blanda i bakpulver och salt. Tillsätt sedan ägg, creme fraiche och vanilj. Blanda, det blir inte helt slätt, vilket är ok. Fördela kaksmeten jämnt i botten av springformen. Toppa med färskostblandningen, lämna 1 cm av kanten utan. Häll jordgubbssåsen jämnt över färskostblandningen. Strö sedan smulblandningen ovanpå. Grädda i ca. 40 minuter eller tills kanterna är gyllene. Låt svalna helt.
2 Comments
Den ser så god och somrig ut. Jag önskar det var sommar. Här snöar det idag. Katastrof!
ReplyDeleteTack Erika! Vi får hoppas på vår och sommar snart :)
Delete