Goda saltiga kex med smak av råg och malt. I dessa har jag använt surdegsavhäll och det gör kexen spröda och goda. Goda som sådana, men även gott med smör eller färskost på. Ha en fin dag!

Good savoury crackers with a taste of rye and malt. In these, I have used sourdough discard and it makes the crackers crispy and tasty. Good as such, but also good with butter or cream cheese on top. Have a nice day!


Sourdough Discard Rye-Malt Crackers


30 g rye flour

15 g malt flour

15 g wheat flour

2.5 g salt

2.5 g baking powder

30 g butter, cold

100 g sourdough discard cold and unfed

flaky salt


In a bowl, stir together the rye, malt, wheat flour, salt and baking powder. Add the butter and using your fingertips squeeze the butter and rub it into the flour mixture. Add the sourdough discard. Stir the mixture together until fully incorporated. Knead the dough into a ball. Chill the dough for 15 minutes. 


Preheat the oven to 175 C. Dust a parchment paper with a little flour. Place the dough in the center of the parchment paper and place another piece of parchment on top. Using a rolling pin, roll the dough out into a thin rectangle or circle. Peel off the top piece of parchment paper. Cut the dough with a pastry wheel or knife. Sprinkle on flaky sea salt, if using. Prick the dough with a fork. Bake for 20-25 minutes. Let the crackers cool completely.  Store the crackers in an airtight container at room temperature for up to 1 month.



Surdegs Råg-Maltkex


30 g rågmjöl

15 g maltmjöl

15 g vetemjöl

2.5 g salt

2,5 g bakpulver

30 g smör, kallt

100 g surdegsavhäll, kall och omatad

flingsalt


I en skål, rör ihop råg, malt, vetemjöl, salt och bakpulver. Tillsätt smöret och med fingertopparna gnid in det i mjölblandningen. Tillsätt surdegsavhället. Rör ihop blandningen tills allt är blandat. Knåda degen till en boll. Kyl degen i 15 minuter.


Värm ugnen till 175 C. Pudra ett bakplåtspapper med lite mjöl. Lägg degen i mitten av bakplåtspappret och lägg ytterligare en bit bakplåtspapper ovanpå. Kavla ut degen till en tunn rektangel eller cirkel med hjälp av en kavel. Dra av den översta biten av bakplåtspapper. Skär degen med en kniv. Strö på flingsalt, om du vill. Nagga degen med en gaffel. Grädda i 20-25 minuter. Låt kexen svalna helt. Förvara kexen i en lufttät behållare i rumstemperatur i upp till 1 månad.