En saftig mjuk kaka med smak av rom. Här använder jag inte alkoholet rom utan extrakt, som ger mera smak till bakverket. Jag tycker att rom är en så god smaksättning i bakverk. Det här är en kaka som även passar att smaksätta med citrusskal och -juice. Fräscht och gott! Jättegod som den är, men vill man kan man dekorera med en glasyr gjord på florsocker och vatten. 

A moist soft cake with the taste of rum. Here I do not use the alcohol rum but rum extract, which give more flavor to the pastry. I think rum is such a great flavoring in baked goods. This is a cake that is also suitable for flavoring with citrus peel and citrus juice. Fresch and delicious! Very good as it is, but if you want, you can decorate with a glaze made from icing sugar and water.


Soft Rum Cake 


70 g butter, softened

1.5 dl granulated sugar

75 g creme fraiche 

1 large egg

0.5 tsp vanilla extract

1 1/4 dl wheat flour

0.5 tsp baking powder

one pinch of salt

1 tsp rum extract


Preheat the oven to 175 C degrees. Line a baking pan, 20 cm x 18 cm, with parchment paper.

Stir together the butter and sugar until well combined. Add the creme fraiche and stir until light and fluffy. Mix in the egg and the vanilla. Add the flour and baking powder, and mix until the mixture is just combined. Pour the batter into the baking pan and bake for 15-20 minutes. Let the cake cool. Decorate with e.g glaze. 



Mjuk Romkaka


70 g smör, mjukt

1,5 dl socker

75 g creme fraiche

1 stort ägg

0,5 tsk vaniljextrakt

1 1/4 dl vetemjöl

0,5 tsk bakpulver

en nypa salt

1 tsk romextrakt


Värm ugnen till 175 C grader. Klä en ugnsform, 20 cm x 18 cm, med bakplåtspapper.

Rör ihop smör och socker tills det är väl blandat. Tillsätt creme fraiche och rör tills det blir ljust och pösigt. Blanda i ägget och vaniljen. Tillsätt mjöl och bakpulver och blanda tills blandningen precis är blandad. Häll smeten i bakformen och grädda i 15-20 minuter. Låt kakan svalna. Dekorera med t.ex glasyr.