En mjuk kaka med smak av apelsin. Creme fraiche i smeten gör kakan extra saftig. Så god i sin enkelhet. Vill man kan man servera kakan med vispad grädde eller vaniljglass. 

A soft cake with the taste of orange. Creme fraiche in the batter makes the cake extra moist. So good in its simplicity. If you want, you can serve the cake with whipped cream or vanilla ice cream.


Soft Orange Loaf Cake 


70 g butter, softened

1.5 dl granulated sugar

0.5 dl creme fraiche 

1 large egg

0.5 orange, zest

0.5 tsp vanilla extract

1 1/4 dl wheat flour

0.5 tsp baking powder

one pinch of salt


Preheat the oven to 175 C degrees. Line a baking pan, 20 cm x 18 cm, with parchment paper.

Stir together the butter and sugar until well combined. Add the creme fraiche and stir until light and fluffy. Mix in the egg, orange zest and the vanilla. Add the flour and baking powder, and mix until just combined. Pour the batter into a greased and floured small loaf pan and top with some coconut sugar. Bake for 20-25 minutes. Let the cake cool. 



Mjuk Apelsinkaka


70 g smör, mjukt

1,5 dl socker

0,5 dl creme fraiche

1 stort ägg

0,5 apelsin, skal

0,5 tsk vaniljextrakt

1 1/4 dl vetemjöl

0,5 tsk bakpulver

en nypa salt


Värm ugnen till 175 C grader. Klä en ugnsform, 20 cm x 18 cm, med bakplåtspapper.

Rör ihop smör och socker tills det är väl blandat. Tillsätt creme fraiche och rör tills det blir ljust och pösigt. Blanda i ägget, apelsinskal och vaniljen. Tillsätt mjöl och bakpulver och blanda tills blandningen precis är blandad. Häll smeten i en smord och mjölad liten brödform och strö på lite kokossocker. Grädda i 20-25 minuter. Låt kakan svalna.