Här har vi en stor favorit - en mjuk kaka med citron, blåbärssylt och smuldeg. Det är något speciellt med bär och smuldeg. Fräscht och den perfekta kakan att fira in våren :) Ha en fin dag, hoppas solne skiner på dig idag!

Here we have a big favorite - a soft cake with lemon, blueberry jam and crumble dough. There is something special about berries and crumb dough. Fresh and the perfect cake to celebrate spring :) Have a nice day, hope the sun shines on you today!


Lemon Blueberry Jam Crumb Cake


Cake Batter:

60 g butter, soft

1 dl light brown sugar

1 large egg

0.5 dl creme fraiche

1 tsp vanilla extract

1 dl flour 

2 tbsp almond flour

3/4 tsp baking powder

one pinch of salt

0.5 lemon, zest & juice


2 tbsp blueberry jam


Crumb Dough:

15 g cold butter

2 tbsp light brown sugar

2 tbsp flour

1 tbsp almond flour

1/4 tsp baking powder


Preheat the oven to 175 C. Line a 20 cm x 15 cm baking pan with parchment paper. 

Stir together the butter and sugar. Add the egg and stir well. Stir in creme fraiche and vanilla. Then add the remaining ingredients. Stir until just combined. Pour the batter into the baking pan add dollops of blueberry jam. Swirl the jam into the batter.

Make the crumbs: Using your fingers, combine together butter, sugar, flours and baking powder until it resemble a coarse crumbs. Sprinkle on top of the cake. Bake for 20-25 minutes. Let cool. 



Citron Blåbärssylt Smulkaka


Kaksmet:

60 g smör, mjukt

1 dl ljust farinsocker

1 stort ägg

0,5 dl creme fraiche

1 tsk vaniljextrakt

1 dl vetemjöl

2 msk mandelmjöl

3/4 tsk bakpulver

en nypa salt

0,5 citron, skal & juice


2-3 msk blåbärssylt


Smuldeg:

15 g kallt smör

2 msk ljust farinsocker

2 msk mjöl

1 msk mandelmjöl

1/4 tsk bakpulver


Värm ugnen till 175 C. Klä en ugnsplåt på 20 cm x 15 cm med bakplåtspapper.

Rör ihop smör och socker. Tillsätt ägget och rör om väl. Rör ner creme fraiche och vanilj. Tillsätt sedan resterande ingredienser. Rör om tills det precis blandas. Häll smeten i bakformen tillsätt klickar av blåbärssylt. Snurra ner sylten i smeten.

Smuldeg: Använd fingrarna och blanda ihop smör, socker, mjöl och bakpulver tills det bildas smulor. Strö ovanpå kakan. Grädda i 20-25 minuter. Låt svalna.