Orange Almond Crumble Cake
For the crumb topping:
3 tbsp flour
2 tbsp almond flour
2 tbsp sugar
one pinch of salt
30 g cold butter
For the batter:
20 g butter, soft
20 g oil
1 1/4 dl light brown sugar
1 small egg
1 tsp vanilla extract
1.5 dl all-purpose flour
3/4 tsp baking powder
one pinch of salt
1 dl creme fraiche
0.5 orange, zest
almond paste, grated
First, make the almond streusel topping. Stir together the flour, almond flour, sugar and salt in a bowl. Add the butter and stir into crumbs. Put in the fridge while you make the batter.
Stir together the butter, oil and the sugar until fluffy. Add the egg and vanilla, mix. Add the flour, baking powder, salt and creme fraiche and stir to a smooth batter. Pour the batter into a small springform lined with parchment paper. Grate on top almond paste and the sprinkle on the topping. Bake at 175 C for approx. 30 minutes. Let cool.
Apelsin-Mandelsmulkaka
Till smulet:
3 msk mjöl
2 msk mandelmjöl
2 msk socker
en nypa salt
30 g kallt smör
Kaka:
20 g smör, mjukt
20 g olja
1 1/4 dl ljust farinsocker
1 litet ägg
1 tsk vaniljextrakt
1,5 dl vetemjöl
3/4 tsk bakpulver
en nypa salt
1 dl creme fraiche
0,5 apelsin, skal
mandelmassa, riven
Gör först smulet. Rör ihop mjöl, mandelmjöl, socker och salt i en skål. Tillsätt smöret och rör till smulor. Ställ in i kylen medan du gör kaksmeten.
Rör ihop smör, olja och sockret tills det blir fluffigt. Tillsätt ägg och vanilj, blanda. Tillsätt mjöl, bakpulver, salt och creme fraiche och rör till en slät smet. Häll smeten i en liten springform klädd med bakplåtspapper. Riv ovanpå mandelmassa och strö på smulet. Grädda i 175 C i ca. 30 minuter. Låt svalna.
1 Comments
Thank you for being a positive force in the online space, spreading inspiration. Join in on discussions about updates and patches for Aviator on our blog.
ReplyDelete