Påsken närmar sig och jag tycker att bakverk med citrus, gärna citron, passar så bra då. Så dagens recept är något jag kan tänka mig att servera just till påsk. Mjuk citronkaka med en knaprig smultopping. Här är en annan favorit till påsk, som är ett av det populäraste recepten på min blogg. Testa du också om du inte redan gjort det. 

Easter is approaching and I think pastries with citrus, preferably lemon, go so well then. So today's recipe is something I can imagine serving just for Easter. Soft lemon cake with a crunchy crumb topping. Here is another favorite for Easter, which is one of the most popular recipes on my blog. Try it too if you haven't already.


Lemon Crumble Cake


Crumble Topping

30 g soft butter

1 dl flour

0.5 dl sugar

zest of 0.5 lemon

1 tsp lemon juice


Cake

60 g butter, room temperature

1 dl sugar

1 lemon, zest

1 small egg

1 tsp. vanilla

2 dl flour

1 tsp baking powder

one pinch of salt

2 tbsp milk

1 lemon, juice


Crumble Topping: Combine butter, flour, sugar, lemon zest and lemon juice. Set aside.

Cake: Preheat oven to 175˚C. Cover the bottom of a baking pan, 20 cm x 15 cm with parchment paper.

Stir together butter, sugar, and lemon zest until fluffy. Add the egg and vanilla, stir until combined. Then add the flour, baking powder, salt, milk and lemon juice to the batter. Pour the batter into the pan and top with the crumble topping. Bake for 20 minutes or until golden brown.



Citronsmulkaka


Smultopping:

30 g smör, mjukt

1 dl mjöl

0,5 dl socker

skal av 0,5 citron

1 tsk citronsaft


Kaka:

60 g smör, rumstempererat

1 dl socker

1 citron, skal

1 litet ägg

1 tsk. vanilj

2 dl mjöl

1 tsk bakpulver

en nypa salt

2 msk mjölk

1 citron, juice


Smultopping: Blanda ihop smör, mjöl, socker, citronskal och citronsaft. Ställ åt sidan.

Kaka: Värm ugnen till 175˚C. Täck botten av en ugnsform, 20 cm x 15 cm med bakplåtspapper.

Rör ihop smör, socker och citronskal tills det blir fluffigt. Tillsätt ägget och vaniljen, rör om tills det blandas. Tillsätt sedan mjöl, bakpulver, salt, mjölk och citronsaft i smeten. Häll smeten i bakformen och toppa med smultoppingen. Grädda i 20 minuter eller tills den är gyllenbrun.