Att baka eget bröd är roligt och framförallt gott. Dessa semlor är bakade på surdegsavhäll vilket gör dem extra fluffiga. Viktigt att inte använda för mycket mjöl för man vill inte ha kompakta bröd. Så dessa mjölmått är cirkamått. Men degen får vara lös, för det blir bättre att använda mera mjöl då man formar dem till bollar. Ha en god dag!

Baking your own bread is fun and, above all, delicious. These buns are baked on a sourdough discard, which makes them extra fluffy. It's important not to use too much flour, because you don't want compact breads. So these flour measurements are approximate measurements. But the dough should be loose, because it is better to use more flour when forming them into buns. Have a nice day!


Sourdough Discard Rolls 

6-8 pcs


225 g water, warm

200 g sourdough discard

1 tbsp olive oil

2 tsp dry yeast

2 tsp salt

approx. 250 g wheat flour

approx. 100 g rye flour


Mix all the ingredients together. Knead for a couple of minutes until the dough comes together. It will be loose. Cover the dough and leave to rise for an hour until doubled in size. Roll the dough into buns using flour. Cover the buns and leave to rise for another hour. Brush with water and sprinkle on seeds. Bake them at 200 C for about 15 minutes.



Surdegssemlor

6-8 st


225 g vatten, varmt

200 g surdegsavhäll

1 msk olivolja

2 tsk torrjäst

2 tsk salt

ca. 250 g vetemjöl

ca. 100 g rågmjöl


Blanda ihop alla ingredienser. Knåda ett par minuter tills degen går ihop. Den får vara lös. Täck degen och låt jäsa i cirka en timme tills den är dubbelt så stor. Rulla degen till bollar med hjälp av mjöl. Täck semlorna och låt jäsa ytterligare en timme. Pensla med vatten och strö på frön. Grädda dem i 200 C i ca 15 minuter.