Har du hört om Madeleines? Madeleine är en traditionell liten kaka från nordöstra Frankrike. Madeleiner är små sockerkakor med en distinkt skalliknande form som erhållits genom att de bakas i baformar med skalformade fördjupningar. Men du behöver inte just precis den bakformen för att baka dem, gör som jag gjorde, baka dem i muffinsformar :) Så goda och med tillsatt nutella blir det ännu godare.

The madeleine or petite madeleine is a traditional small cake from northeastern France. Madeleines are small sponge cakes with a distinctive shell-like shape acquired from being baked in pans with shell-shaped depressions. But you don't need the pan to bake them do as I did, bake them in muffins cups :) So delicious and with added nutella even more delicious. 


Madeleine Muffins with Nutella

5 pcs


65 g butter, melted

1 egg

0.5 dl sugar

0.5 tbsp honey

1 1/4 dl flour

0.5 tsp baking powder

0.5 tsp vanilla


Melt the butter and let it cool slightly. Whisk together the egg, sugar and honey. Add the flour, baking powder and vanilla. Lastly add the butter and stir until smooth. Divide the batter into 5 muffin cups and make a dwell in each and fill it with nutella. Try to cover the nutella with the batter. Bake at 175 C for 12 minutes. 



Madeleinemuffins med Nutella

5 st


65 g smör, smält

1 ägg

0,5 dl socker

0,5 msk honung

1 1/4 dl mjöl

0,5 tsk bakpulver

0,5 tsk vanilj


Smält smöret och låt det svalna något. Vispa ihop ägg, socker och honung. Tillsätt mjöl, bakpulver och vanilj. Tillsätt sist smöret och rör till en slät smet. Fördela smeten i 5 muffinsformar och gör en grop i varje och fyll den med nutella. Försök att täcka nutellan med lite av smeten. Grädda i 175 C i 12 minuter.