Jag har aldrig smakat eller lagat Irish Coffee, men tänkt att det är något jag måste testa. När vi var hemma i Finland lagade min pappa drinken till oss och det var så mycket godare än jag hade trott. Pappa gjorde min på mindre mängd whiskey och det var precis rätt för mig. Man smakade alkoholen, men inte för starkt och kaffet tillsammans med grädden gör att det smakar som en dessert. 

I've never tasted or made Irish Coffee, but thought it was something I had to try. When we were home in Finland, my dad made us the drink and it was so much better than I had imagined. Dad made mine with less whiskey and it was just right for me. You could taste the alcohol, but not too strong and the coffee together with the cream makes it taste like a dessert.


Irish Coffee

2 servings


1 dl heavy cream

2 tbsp brown sugar, or to taste

4 dl strong, hot coffee

8 cl Irish whiskey


Lightly whip the heavy cream. Place the brown sugar into two warm glasses. Add the coffee and Irish whiskey. Stir until the sugar is dissolved. Float the lightly whipped heavy cream on top by slowly pouring it over the back of a spoon. Drink the Irish coffee through the cream.



Irish Coffee

2 portioner


1 dl vispgrädde

2 msk farinsocker, eller efter smak

4 dl starkt, varmt kaffe

8 cl irländsk whiskey


Vispa grädden lätt. Lägg farinsockret i två varma glas. Tillsätt kaffet och whiskeyn. Rör om tills sockret är upplöst. Häll den lättvispade grädden ovanpå genom att sakta hälla den över baksidan av en sked. Blanda inte utan drick drinken genom grädden.